Naslovna Izdvajamo Dodik, Stevandić i Višković naručili 7 tona pomfrita

Dodik, Stevandić i Višković naručili 7 tona pomfrita

0

Vlada Republike Srpske odlučila je da nabavi hranu i piće vrijedno skoro milion maraka, a od ponuđača zahtijevaju da raspolaže sa 15 rashladnih vitrina zapremine 418 litara, odnosno sa deset kafe aparata.

Ugostiteljski servis Vlade RS raspisao je nabavku prehrambenih proizvoda za restoran Narodne skupštine RS, Palatu predsjednika, za restoran „Rajska dolina“ na Jahorini, za poslovni objekat Vlade u Istočnom Sarajevu kao i za restoran u Administrativnom centru Vlade RS.

Ono što je zanimljivo je da se od ponuđača koji ih bude snabdijevao gaziranom vodom traži da ima najmanje 15 rashladnih vitrina zapremine 418 litara i temperaturnog režima od nula do deset stupnjeva Celzijusovih.

Također od ponuđača kafe zahtijeva se da posjeduje najamnje deset kafe aparata.

Kada je u pitanju riba, planiraju kupiti više od tona bijelog oslića, dok će se nabaviti 400 kilograma očišćene pastrmke.

U Vladi procjenjuju da će se u spomenutim institucijama i hotelu „Rajska dolina“ pojesti skoro sedam tona pomfrita, kao i 430 kilograma fileta orade.

Tražili su i hobotnice od 340 kilograma, kao i lignji od 200 kilograma.

Planiraju nabaviti i 3.000 komada crnih vekni od po pola kilograma, kao i 35.000 komada lepinja za roštilj.

Procjenjuju da će im biti potrebno čak 70.000 komada prirodne vode od 0,33 litre, kao i 50.000 boca vode od 0,25 litara.

Očekuju i da će se pojesti 7.000 komada jaja, kao i 600 kilograma telećeg buta i plećke.

Planiraju utrošiti tonu zelene salate, kao i gotovo tonu paprike.

Damjan Ožegović iz organizacije „Transparency international“ u izjavi za CAPITAL ističe kako je opća praksa ugostiteljskih objekata da se dobavljači hladnih pića i kafa dobivaju na korištenju frižidera i kafe aparata.

„Međutim, ono što bi moglo biti sporno jeste tražena količina rashladnih vitrina i kafe aparata, pogotovo jer se za rashladne vitrine dodatno traže uvjeti poput zapremine i temperaturnog režima. To bi svakako moglo utjecati na ograničavajuće na konkurenciju“, istaknuo je Ožegović komentirajući uvjete iz natječajne dokumentacije.

(Glavni grad) Foto:Faktor

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име