Naslovna Republika Srpska Fond zdravstvenog osiguranja RS se zadužuje 50 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja RS se zadužuje 50 miliona KM

0

Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nedostaje novca za liječenje građana i primoran je na nova zaduženja kod banaka. Vlada Srpske je Fondu dala saglasnost na kredit od 20 miliona maraka, ali to neće biti dovoljno jer već narednoj godini planiraju uzeti još jedan od 30 miliona da ostali likvidni, saznaje portal CAPITAL.

Vlada je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na prvi kredit od 20 miliona. Prema okviru koji je odredila, kamata može biti fiksna do sedam odsto godišnje ili varijabilna od četiri odsto plus šestomjesečni EURIBOR.

On će se vraćati pet godina uz obavezan grejs period od 12 mjeseci.

-Otplata duga osigurana je mjenicama i nalozima Fonda kao i garancijom Vlade Republike Srpske – navodi se u odluci Vlade.

Inače, Fond je u ovoj godini već vratio 40 miliona maraka kredita, a isto toliko treba da vrati i u narednoj, bez novih obaveza.

Samo u periodu 2020-2022. otplaćeno je više od 120 miliona KM kredita.

-Napominjemo da Fond ni sa ovim kreditnim zaduženjima, i za ovu i za narednu godinu, neće preći dozvoljeni limit otplate kredita na godišnjem nivou, koji će sa ovim kreditnim zaduženjima iznositi šest odsto u odnosu na ostvarene prihode u prethodnoj godini – tvrde u Fondu.

Pravdaju se da im okolnosti ne idu na ruku.

Poreski prihodi Fonda za deset mjeseci ove godine manji su za 20,2 miliona KM u odnosu na planirane.

Stopa doprinosa za zdravstvo je smanjena sa 12 na 10,2 odsto, pa su i tu ostali “kratki” za 91,2 miliona godišnje.

Na snazi je i novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim su proširena prava osiguranika, pa su samim tim povećane i obaveze Fonda.

-Kredit se podiže radi finansiranja zakonom utvrđenih prava osiguranih lica, odnosno kako ne bi doveli u pitanje pravovremenu dostupnost zdravstvene zaštite, uključujući terapije koje obezbjeđujemo za najteža oboljenja, kao i sva druga prava iz zdravstvenog osiguranja – rečeno je za CAPITAL u FZO RS.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj i BiH ne postoje dodatni izvori finansiranja zdravstvenog sistema, poput akciza na duvan i alkohol ili od premija za autoodgovornost i slično, kao što je to slučaj u zemljama regiona.

-Da imamo dodatne izvore finansiranja, vjerovatno ne bi bilo potrebe za kreditnim zaduženjima – ocjenjuju u Fondu.

Generalno, troškovi zdravstvene zaštite su iz godine u godinu sve veći.

Poređenja radi, u odnosu na 2016. godinu izdvajanja za zdravstvenu zaštitu su povećana za više od 200 miliona KM.

U ovoj godini smo za zdravstvene ustanove izdvojeno je za oko 79 miliona KM više u odnosu na 2021. godinu.

Takođe, i u narednoj godini planirano je oko 37 miliona KM više za zdravstvene ustanove, odnosno za zdravstvenu zaštitu osiguranika.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име