Naslovna Hercegovina Hercegovački pčelari bez meda, na prodaju zalihe iz ranijih sezona

Hercegovački pčelari bez meda, na prodaju zalihe iz ranijih sezona

0
Izvor:

Hercegovački pčelari osjetili su gorak ukus ovogodišnjeg medobranja.

Hercegovačkog meda, iz sezone na izmaku, nema ili su sakupljeni viškovi simbolični. Pčelari tvrde da odavno ne pamte lošiju godinu, pa su kupcima u ponudi zalihe meda iz prethodnih sezona. Strahuju da prazan prostor koriste trgovci patvorenog meda, pa zahtijevaju intenzivne inspekcijske kontrole.

Pčelar Milo Vidaković kaže da, otkako se bavi pčelarstvom, ne pamti lošiju godinu. Iako dolazi sa Bobanske površi, mikroregije u kojoj je pčelarstvo tradicija, ovogodišnjeg meda u prodaji nema.

„Ne, ove godine, na mojih stotinu četerdeset društava, bilo je negdje kilo, dva, ni troškovi nisu pokriveni“, kaže Milo Vidaković, pčelar iz Trebinja.

Ovogodišnje medobranje uništili su loši vremenski uslovi. Zvuči apsurdno, ali pčelari su košnice prihranjivali čak i u maju. Oni koji su selili pčelinjake u sjeverne dijelove Hercegovine, uspjeli su da obezbijede hranu za zimu.

„Meda ima za prodaju, ali to su zalihe iz prošlih godina, ove godine nije vrcalo, nije imalo od čega“, naglašava Slobodan Anđelić, pčelar iz Trebinja.

Prazan prostor, prema tvrdnjama sa trebinjskih tezgi, koriste prodavci patvorenog meda. Nezvanično, cijena po kilogramu na veliko iznosi od šest do osam maraka.

„Ne samo da je konkurencija, nego ljudi gube povjerenje u istinske pčelare, koji se muče, jednom kad prevarite čovjeka, prevarili ste ga za čitav život“, dodaje Milo Vidaković.

Za otkupljivače, koji hercegovački med plasiraju na bh.tržište po cijeni i do trideset maraka, ove godine meda nema. Godinu će završiti sa manje od jedne četvrtine planiranih količina.

Otkupna cijena je 10-12 maraka, a naša veleprodajna cijena je 14 KM. Zarađuju trgovine, distributeri, osim oni koji bi trebali – rekao je Zoran Јakšić, direktor Hercegovina meda d.o.o. Trebinje.

Za cijenu od osamnaest maraka za kilogram meda, pčelari kažu da je, u ovom vremenu, realna.

„Imamo podatke da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou, ali i od prije 2-3 godine, što ne znači da će tako ostati, med je kao i svaka druga roba“, priča Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara Leotar Trebinje.

Da bi bila spriječena prodaja patvorenog meda, Ninković je pozvao nadležne inspekcijske organe da pojačaju kontrole, i tako zaštite domaće pčelarstvo.

 Nezavisne

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име