Naslovna BiH Izetbegović i Konaković: Moguće da oktobarski izbori budu odgođeni

Izetbegović i Konaković: Moguće da oktobarski izbori budu odgođeni

0

Bakir Izetbegović, lider SDA i Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde najavili su mogućnost odgađanja izbora planiranih za oktobar.

Izetbegović i Konaković sa ovim su izašli neposredno pred početak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH kojem osim njih dvojice prisustvuju još i Dragan Čović, lider HDZ-a i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH.

„Moguće je da se prolongiraju izbori ove godine planirani za oktobar. To bi podržala međunarodna zajednica ako se vidi da su pregovarači na tragu dogovora“, rekao je Izetbegović istovremeno naglašavajuću da današnji razgovori u Parlamentu BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH nisu posljednji te da će se o tome još dugo razgovoarati.

Kao i Izetbegović i Konaković je rekao da postoji mogućnost odgađanja izbora, naglašavajući da o tome razmišljaju i u međunarodnoj zajednici.

„Vidim da je kod njih toliko važno ovo pitanje, toliko su svjesni da je ovo možda zadnja šansa za ozbiljan dogovor, da sam i ja od njih nekoliko čuo da krovni autoriteti međuanrodne zajednice razmišljaju o pomjeranju izbora. Kažu, imali smo i prošle izbore pomjerene, ako osjetimo da ima prostora za konačan dogovor moblo bi se čak razgovarati o pomjeranju izbora“, rekao je između ostalog Konaković ističući da on nije za tu ideju jer bi veoma brzo moglo biti jasno da li će ili neće biti dogovora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име