Naslovna Izdvajamo Kada ćemo i koliko plaćati za prelazak u Hrvatsku

Kada ćemo i koliko plaćati za prelazak u Hrvatsku

0

Nakon što je Evropski parlament podržao ulazak Republike Hrvatske u Šengen, preostalo je još da Evropski savjet početkom decembra potvrdi tu odluku.

Ranije je Savjet EU predložilo da se od 1. januara 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. marta sljedeće godine i u vazdušnim lukama.

Time će Hrvatska ući u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 miliona ljudi.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor trebao bi rezultirati strožim kontrolama na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini, a kako su Feni kazali iz Granične policije BiH, o eventualnim promjenama režima prelaska granice odlučivaće institucije Republike Hrvatske.

„Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o šengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska, itd.), a sama činjenica da sada ispunjavaju uslovi ulaska u navedene zemlje, ukazuje da će pod istim uslovima moći putovati i u Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Šengenu, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uslova ulaska u zemlje Šngena”, naveli su u svom odgovoru iz Granične policije BiH.

Iz te policijske agencije dalje navode kako će pristupanje Hrvatske Šengenu doprinijeti većem stepenu zaštite vanjskih granica šengenskog prostora u navedenoj zemlji, pa samim time i zajedničke međudržavne granice.

„Kroz različite vidove dosadašnje uspješne suradnje, koju smo u prethodnom razdoblju imali s MUP-om Republike Hrvatske, uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Šengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija pa samim time i potvrda veoma visokog nivoa sigurnosti spoljnih granica u navedenoj zemlji, što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala te sprječavanja nezakonitih prelazaka u kontekstu aktualne migrantske krize i slično”, saopštili su iz Granične policije BiH.

Do novih promjena u prelasku državne granice doći će nakon što se uvede Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Početak njegove primjene do sada je nekoliko puta odgađan, a novi datum je novembar 2023. godine.

Kako su ranije Feni kazali iz Ambasada EU u Sarajevu, kada ETIAS zaživi u praksi državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zemljeŠngena (među kojima su i državljani BiH) trebaće prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a.

Za to će se plaćati naknada u iznosu od sedam evra, nakon čega slijedi automatski proces procjene. Očekuje se da će 95 posto podnesenih zahtjeva biti automatski odobreno u roku od nekoliko minuta nakon podnošenja prijave.

Prijava na aplikaciju ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta i ne bi trebala zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (pasoš ili drugi ekvivalentan dokument).

(SB)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име