Naslovna Hercegovina Kako dodatno uljepšati Trebinje i ponuditi novi sadržaj – Predstavljena brošura urbanističkih...

Kako dodatno uljepšati Trebinje i ponuditi novi sadržaj – Predstavljena brošura urbanističkih ideja (FOTO)

1
Izvor:

Odjeljenje za urbanizam Grada Trebinje u novembru je predstavilo urbanističke ideje za uređenje grada, na temelju novih trendova u gradnji i želje da bogatijim sadržajem učine grad ljepšim i privuku nove turiste u najjužniju turističku destinaciju Republike Srpske.

Već decenijama je taj grad, zbog specifičnosti svog položaja i mediteranske arhitekture i bogatog kulturno-istorijskog sadržaja (ne zaboravimo da je Trebinje grad sa najvećim brojem zaštićenih kulturno-istorijskih objekata – 88) inspiracija arhitektama i urbanistima. Svojevremeno je najpoznatiji sarajevski arhitekta Amir Vuk Zec rekao da bi Trebinje moglo postati svjetska atrakcija, ali je potrebna strategija. On je predlagao da se grad radi uređenja podijeli na četiri cjeline – Stari grad, prostor trebinjskih Platana i Glavna ulica, naselje Krš i obale uz rijeku.

Uređenje platoa ispred spomenika Njegošu

Osim njega, i drugi arhitekti, mladi Trebinjci Vladimir Parežanin i Čedomir Ilić su takođe dali svoje predloge za uređenje nekih od čuvenih trebinjskih arhitektonskih bisera.
Ove jeseni gradska uprava Trebinja učinila je korak dalje te je pripremila brošuru i dala neke nove ideje. Osim što je Grad Trebinje najavio kapitalne projekte – gradnja aerodroma i kliničkog centra, razrađene su dodatne ideje koje i te kako mogu doprinjeti novoj urbanističkoj i estetskoj slici tog mediteranskog grada, uklapajući se u postojeći i planirani urbanistički okvir.

Jedna od njih, a kojom su se student arhitekture i ranije bavili, je uređenje obala uz Trebišnjicu, kako bi se kreirali atraktivni i otvoreni javni prostori. To bi se moglo postići ugositeljskim sadržajem, rekreativnim zonama i urbanim zelenim strukturama. Na to se nadovezuje posebno interesantna ideja, do sada nerazrađena za ovaj grad – panoramski točak-dolap, po uzoru na one koje u manjim dimenzijama krase Trebišnjicu.

Gradnja takvog panoramskog točka generisala bi i uređenje okolinih sadržaja, čineći time jedinstvenu cjelinu za građane i turiste – igralište, zona za piknik, centralni parking, zabavni dio parka, sportsko rekreativna zona…

Nadalje, brošura nudi i ideju uređenja Starog grada, koji je od 1951. godine zaštićeni spomenik kulture, sa gradnjom hendeka (kanala) oko njega, koji je i egzistirao nekada u ovom gradu.

Predloženi su i Park znamenitih Hercegovaca, kao nova mikrolokacija u gradu ili možda kao preuređenje postojećeg parka, zatim oplemenjivanje i prenamjena drugih mikrolokacija u gradu, unifikacija reklamnih tijela širom grada, što bi dalo posebnu estetsku vrijednost.

Park znamenitih Hercegovaca

Na kraju liste predviđenih ideja, ali ne manje važna od već nabrojanih, je i gradnja objekata koje Grad Trebinje treba: zgrade za mlade bračne parove, za izbjegla i raseljena lica, zgrada za ljekare, dnevni centar za djecu ometenu u razvoju, sigurna kuća, objekat za djecu bez roditelja…

Inače Grad Trebinje priprema Prostorni plan, a Urbanistički plan će biti izrađen tokom 2021.

eKapija

1 KOMENTAR

  1. Sudeći po slici o uređenje prostora oko spomenika Njegošu podrazumjeva sječu platana što ne dolazi u obzir i ako sječa nije strana aktuelnoj vlasti. Druga stvar je da je hendek predstavljen kao mogićnost u novembru što je naravno netačno. Na osnovu njega je Srbija donirala sredstva i ko zna dali više i postoje. Taj hendek je do sad trebao biti u funkciji ali sve manje vjerujem da će išta biti od toga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име