Naslovna Republika Srpska Komšić, Džaferović i Nelson na Manjači: BiH je sve bliže NATO savezu

Komšić, Džaferović i Nelson na Manjači: BiH je sve bliže NATO savezu

0
Izvor: Buka

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je danas na Manjači da s ponosom predstavljaju pokaznu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a visokim zvanicama i javnosti.

Osim onoga što sam i sam vidio, službeno sam lancem komandovanja obaviješten da su svi izazovi uspješno savladani. Iskrene pohvale za istrajnost i sposobnost. Učesnici vježbe nisu samo oni koje ćemo danas vidjeti, već mnogi koji su bili u procesu komandovanja i odlučivanja, od Banje Luke do Štutgarta. Samo zajedno možemo odgovoriti na iste izazove, kazao je Podžić.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić takođe nije skrivao zadovoljstvo.

– Sve ono što smo danas gledali možda izgleda čudno, ali ovo je sve uvježbavanje za stvarne situacije. Ponosan sam i zadovoljan što je naš saveznik, SAD, odabrao Oružane snage BiH kao nekoga kome vjeruje. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provode Oružane snage BiH uz potpunu političku podršku Predsjedništva BiH. Ovo nije kraj naše saradnje. Već smo sarađivali u borbenim zonama. BiH već aktivno učestvuje na putu za NATO, rekao je Komšić.

Novinarima se obratio i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. Na ovaj način smo jasno pokazali da su Oružane snage BiH potpuno opravdale najbolju reformu od Dejtona naovamo. Oružane snage BiH su operativne i sposobne da izvršavaju misije. One učestvuju i u međunarodnim mirovnim misijama. Danas smo vidjeli njihovu sposobnost i saradnju sa armijom SAD. Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje. Sa mnogim zvaničnicima primao sam samo zahvalnost za naše Oružane snage BiH, rekao je Džaferović.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson poručio je BiH korak bliže NATO savezu.

– Ovo je najveće angažovanje trupa vidjeli SAD još od okončanja misije SFOR. Posvećeni smo održanju mira. Snaga uvijek leži u jedinstvu, a ovakve vježba pomažu u onome što nazivamo kolektivnom sigurnošću. Put naprijed danas je jasan: vrata NATO su otvorena. Vidimo jačanje partnerstva između BiH i NATO u smislu reformi koje će BiH približiti NATO standardima. Ova vježba je dokazala da so Oružane snage BiH dosegle taj stepen izvrsnosti u onome što rade i omogućiće BiH dalji put naprijed. SAD su ponosne na napredak BiH i ostaje snažan partner BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH učestvuje oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika, javlja Oslobođenje

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име