Naslovna Svijet Nova politika Fejsbuka: Govor mržnje je dozvoljen ako je protiv Rusa

Nova politika Fejsbuka: Govor mržnje je dozvoljen ako je protiv Rusa

0

Fejsbuk i Instagram omogućiće korisnicima da pozivaju na nasilje, ali isključivo ako je upereno protiv Rusa, ruskih vojnika i ruskog rukovodstva, objavio je sinoć Rojters.

Agencija je objavila vijest pozivajući se na interne mejlove kompanije Meta u koje su imali uvid gdje su navedene smjernice privremenoj promjeni politike govora mržnje.

Društvena mreža privremeno će dopustiti i neke objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, navodi Rojteres, pozivajući se uvid u interne dokumente koji su upućeni moderatorima sadržaja na Fejsbuku i Instagramu.

„Kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu, privremeno smo dopustili oblike političkog izražavanja koji bi inače kršili naša pravila poput govora mržnje kao što je ‘smrt ruskim osvajačima’. I dalje nećemo dopustiti pozive na nasilje nad ruskim civilima“, rekao je portparol kompanije Mete u saopštenju, reagujući na objavu Rojtersa.

Poziv na „smrt lidera“ će biti dozvoljen osim „ako targetira i nekog drugog ili ima dva indikatora kredibiliteta, kao što su lokacija ili metod“ (ubistva?), piše u jednom mejlu.

Citirajući tekst Rojtersa ruska ambasada u SAD zahtijevala je da Vašington zaustavi “ekstremističke aktivnosti“ Mete.

“Korisnici Fejsbuka i instagrama nisu dali vlasnicima platformi pravo da određuju kriterijume istine i bore nacije jedne protiv drugih“, napisali su na Tviteru.

Mejlovi takođe pokazuju da će Meta dopustiti hvaljenje ukrajinskog desničarkog, nacističkog bataljona „Azov“, koje je inače zabranjeno.

Portparol Mete ranije je rekao da je kompanija „za sada učinila mali izuzetak za pozitivno izražavanje o bataljonu Azov, ali striktno u kontekstu odbrane Ukrajine, ili o njihovoj ulozi kao dijelu Nacionalne garde Ukrajine“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име