Naslovna Hercegovina Podignuta optužnica protiv pripadnika „Ravnogorskog pokreta“

Podignuta optužnica protiv pripadnika „Ravnogorskog pokreta“

0
Izvor:

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv trojice pripadnika „Ravnogorskog pokreta“ zbog organizovanja okupljanja i veličanja ovog pokreta.

Optužnica je podignuta protiv Dušana Sladojevića (63) zvanog Čiča, Slavka Aleksića (64) zvanog Vojvoda i Riste Lečića (57).

Risto Lečić živi u hercegovačkom selu Ždrijelovići kod Trebinja, veliki je ljubitelj gusala i pojavljivao se na mnogim takmičenjima. Njegovo najveće bogastvo su osmero djece. Inače istaknuti je član Ravnogorskog pokreta, čovjek koga mnogi cijenje u Trebinju.

U Tužilaštvu BiH su rekli da se oni terete da su na području Višegrada u martu prošle godine  svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima  u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se terete da su dana 10. Marta prošle godine sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

– Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Optuženi Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području BIH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Srpskainfo