Naslovna Hercegovina PPK Trebinje: Položaj privrednika u Hercegovini mora biti bolji

PPK Trebinje: Položaj privrednika u Hercegovini mora biti bolji

0

Probuditi svijest o značaju privrede i konstantno raditi na položaju privrednika, glavni je zaključak sa Prve sjednice Skupštine Područne Privredne komore Trebinje.

Obraćajući se članovima Skupštine, predsjednik Područne Privredne komore Trebinje Duško Pantović je poručio da će ovaj saziv uraditi sve da regionalna Privredna komora postane mjesto okupljanja i podrške svim privrednicima.

“Svjesni smo činjenice da je privreda u cijelom svijetu u nikad težem položaju, pa tako je i sa nama u Hercegovini. Zato je važno da imamo podršku jedni drugih te da skupa rješavamo brojne probleme kojih je, usljed svih dešavanja, čini se sve više. Moja želja je da naša Privredna komora postane mjesto rješavanja tih problema”, rekao je Pantović.

Najveći akcenat hercegovački privrednici stavili su na problem odliva radne snage i nedostatak kvalifikovanih radnika.

Problem je, kažu, odlazak radnika u Dubrovnik, sa kojim se nije lako takmičiti.

Privrednici poručuju da se veća pažnja mora posvetiti i školovanju potrebnih kadrova te da se što prije mora mijenjati upisna politika ovdašnjih srednjih škola.

Naglašeno je da je najveći nedostatak uočen u ugostiteljstvu, građevinarstvu i trgovini. Zaključeno je da treba uraditi detaljnu analizu stanja sa radnom snagom u tim sektorima, te uz pomoć uprava lokalnih zajednica, iznaći načina i sredstava da se pomogne pogođenim sektorima.

Razgovaralo se i o posljedicama aktuelnih dešavanja u Ukrajini na privredu područja i konstatovano da će, iako je obim trgovinske razmjene privede područja sa uključenim zemljama zanemarljivo mali, posredni efekti, uglavnom vezani za rast cijena energenata, biti izuzetno teški. Kao jedan od problema sa kojim bi se trebalo pozabaviti jeste i rast cijena sirovina.

Osim Sjednice Skupštine Područne Privredne komore Trebinje, danas su održane i sjednice organa – nadrozni i upravni odbor. Razmatrani su i usvojeni godišnji izvještaji i planski dokumenti Komore.

Milica Nosović, Naša Hercegovina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име