Naslovna Region Protesti ispred Skupštine CG: Čuju se povici “Dritane Srbine”

Protesti ispred Skupštine CG: Čuju se povici “Dritane Srbine”

0
Izvor:

Veliki broj građana okupio se danas ispred parlamenta u znak protesta protiv najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kolone automobila sa crnogorskim državnim obilježjima krenule su ranije jutros ka Podgorici iz više crnogorskih gradova, na protest koji je počeo u 12 časova.

Protest u Podgorici

Ispred parlamenta je prisutna i policija, a okupljeni, koje su pozdravili poslanici DPS-a, SD-a i poslanik Liberalne partije Andrija Popović, istakli su parole: “Crnogorska država, crnogorska crkva, crnogorski narod” i “Nisu ovo poslanici nego srpski najamnici”.

Protest Podgorica, Protest u Podgorici
foto: Savo Prelević

Aplauzima je ispraćen izlazak iz Skupštine predsjednice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković i Mirka Stanića.

Vuksanović Stanković je prišla okupljenjima i pozrdavila ih, a potom pokrenula pjesmu u kojoj se pjeva o Krstu Zrnovom Popoviću. Ona je ocijenila da se predloženim izmjenama gazi Ustav i okupira država Crna Gora, i najavila da će SDP podnijeti amandmane.

Vuksanović Stanković sa građanima ispred parlamenta

Vuksanović Stanković sa građanima ispred parlamenta00:00/00:53Sledeći video×Sledeći videoZatvoriAutoplej pauziran

Poslanici DPS-a Petar Ivanović, Daliborka Pejović i Jovanka Laličić su iznijeli vodu i sokove i podijelili okupljenima.

Protest ispred Skupštine

Okupljeni pjevaju državnu himnu, a zapaljeno je više baklji i dimnih bombi.

Skandira se “Ne damo državu”, okupljeni su zapjevali i: “Što ste na nas digli hajku, četničku vam…”, “Dritane Srbine”, Nije ovo Srbija”…

Popović pozdravio demonstrante ispred Skupštine

Popović pozdravio demonstrante ispred Skupštine

Veći broj okupljenih nosi masku, dok se ne poštuje distanca, a podijeljeni su im plakati sa likom narodnog heroja Čedomira Ljuba Čupića. 

Poslanici DPS-a pozdravili okupljenje ispred parlamenta

Mogu se čuti i uvredljive parole upućene predsjedniku i potpredsjedniku Građanskog pokreta URA, Dritanu Abazoviću i Filipu Adžiću

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović apelovao je juče građane da odustanu od masovnog okupljanja, pozivajući ih da “svoje političke stavove iskažu kroz forme koje poštuju zdravstvene mjere”.

Sekulović je dodao da kršenje zakona treba sankcionisati, ali da poziva da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava.

(Vijesti)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име