Naslovna Herceg Sport Reprezentacija Španije ne želi da igra protiv samoproglašenog Kosova

Reprezentacija Španije ne želi da igra protiv samoproglašenog Kosova

0
KALININGRAD, RUSSIA - JUNE 25: Spain players celebrate following the 2018 FIFA World Cup Russia group B match between Spain and Morocco at Kaliningrad Stadium on June 25, 2018 in Kaliningrad, Russia. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Nakon što su žrijebom u Cirihu u ponedeljak oformljene grupe evropskih kvalifikacija za naredno Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Kataru 2022. godine, desio se i jedan priličan problem. Španija, prema pisanju pojedinih njemačkih medija, ne namjerava da da dozvolu svojim reprezentativcima da igraju protiv samoproglašene Republike Kosovo.

Podsjetimo, tokom žrijeba kvalifikacija, , dogodilo se da su kuglice „uparile Srbiju i kosovsku selekciju“, da bi onda na snagu stupila ranija odluka UEFA i ta ekipa je iz grupe  A „upala“ je kod Španaca u grupu B. Što je tek posebna priča.

Naime, u grupi B pored moćne „furije“ i tzv. Kosova, žrijebom su svrstani i Šveđani, Grci i Gruzini. I, dok je čuveni španski list „Marka“ podsjećao da „Furija nikada prethodno nije igrala sa tom selekcijom, a da Španija nije prizana samoproglašenu nezavisnost Kosova, baš kao što to nisu uradili ni Grčka, ni Gruzija, za razliku od Švedske“, u Njemačkoj se pojavila informacija da Španci neće ni izaći na teren protiv pomenutog spornog rivala.

Njemački Sport1.de naglašava sledeće:

„Za razliku od grčkih i gruzijskih vlasti, španska Vlada zapravo ne dozvoljava svojoj reprezentaciji da se takmiči protiv Kosova*. Ova zabrana je na snazi jer postoje brojne paralele sa onim što se u Španiji dešava sa zahtevima za nezavisnost Katalonije, a Španija već dugo stoji na strani Srbije, koja je svojevremeno i ratovala zbog istih tendencija na Kosovu“, piše pomenuti njemački portal.

Da li će to što zvanični Madrid podržava Srbiju u očuvanju teritorijalne cjelovitosti zaista i dovesti do toga da se ne igraju pomenute utakmice, kao i kakva bi kazna od strane UEFA mogla da usljedi, ostaje da se vidi u martu 2021, kada kvalifikacije za Mundijal u Kataru i počinju.