Naslovna Hercegovina Gacko RiTE Ugljevik smanjuje broj radnika samo na papiru

RiTE Ugljevik smanjuje broj radnika samo na papiru

0
Izvor:

Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Ugljevik“ planom poslovanja za ovu godinu predvidjela je smanjenje broja radnika za više od 200, ali u Sindikalnoj organizaciji preduzeća tvrde da od toga nema ništa, te da niko i ne zna koliko radnika ovo preduzeće ima.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja RiTE „Ugljevik“ je na kraju prošle godine imao 1.913 radnika, a planom poslovanja za ovu godinu, koji će Skupština akcionara razmatrati na sjednici zakazanoj za 15. jun, predviđeno je da preduzeće na kraju godine ima 1.790 zaposlenih.

U preduzeću su priznali da zapošljavanje radnika na određeno vrijeme značajno opterećuje poslovanje i da ga je potrebno svesti na minimum.

Naveli su i da planiraju smanjiti troškove reprezentacije, službenih putovanja, angažovanja zaposlenih na određeno vrijeme i po ugovoru o djelu, troškove kancelarijskog materijala, korišćenje službenih telefona, te ostale troškove koji nisu direktno vezani za djelatnost kako bi se ispoštovao zaključak Vlade RS kojim se od javnih preduzeća traži smanjenje ukupnih troškova od 10 odsto u finansijskim planovima za 2021. godinu.

„Broj zaposlenih je planiran u skladu sa Akcionim planom konsolidacije i izlaska preduzeća iz zone negativnog poslovanja od prošle godine“, navodi se u planu poslovanja.

S druge strane, predsjednik Sindikata RiTE „Ugljevik“ Zoran Mićanović kaže da brojke koje uprava navodi u planovima nisu tačne i da je nedavno na sastanku u resornom ministarstvu iznesen podatak da se na platnom spisku RiTE nalazi 2.270 radnika.

„To je igra brojki i da ima države to bi već neko trebao doći da provjeri. U planu možete napisati šta god hoćete, jer niko nije odgovarao zbog toga što plan ne ispuni. Takođe, Vlada je rekla da se planom treba napraviti ušteda od deset odsto, nama se troškovi samo povećavaju“, rekao je Mićanović.

Ukupni prihodi koje RiTE planira u ovoj godini iznose 168 miliona KM i veći su u odnosu na rebalans plana za 2020. godinu, dok su planirani rashodi od 163,7 miliona KM i viši su za 10 odsto od rebalansiranih rashoda za 2020.

RiTE u ovoj godini planira dobitak 4,2 miliona KM, navodi se u planu.

Inače, plan poslovanja Skupština akcionara tek treba da razmatra iako smo već duboko zagazili u 2021. godinu.

(Capital)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име