Naslovna Republika Srpska Rupe u zakonu: Funkcioneri grabe više plata

Rupe u zakonu: Funkcioneri grabe više plata

0
Izvor: BN

U Bosni i Hercegovini 49 izabranih zvaničnika na lokalnom nivou vlasti, istovremeno obavlja dodatne funkcije u javnim ustanovama i preduzećima, pokazuje istraživanje organizacije Transparensi internešnel BiH.

Stanje je posebno zabrinjavajuće u Republici Srpskoj gdje čak osam odbornika obavlja funkcije direktora u javnim preduzećima. Zakon koji to sprečava formalno postoji, ali su funkcioneri našli način kako da ga zaobiđu i godinama obavljaju duple funkcije i ostvaruju dva primanja budžeta.

Odbornici u skupštinama opština i gradova, nastavljaju dobro ustaljenu praksu kolega sa viših nivoa vlasti, a to je da izabrani zvaničnici obavljaju duple funkcije. Primjeri su brojni, pa je tako direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić, ujedno i odbornik SNSD-a u trebinjskom parlamentu.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske, istovremeno je odbornik SNSD-a u Skupštini grada Trebinja.

Miroslav Milovanović je u isto vrijeme direktor Javne ustanove Vode Srpske i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina.

Direktor Rudnika i termoelektrane Gacko Miodrag Šešlija, takođe je odbornik u Skupštini opštine Bileća.

Spisak nije konačan, a iz organizacije Transparensi internešnel BiH upozoravaju da se ovo dešava zbog neadekvatnog zakona koji je prepun nepreciznih odredaba, dok uopšte nije definisao nespojivosti funkcija u javnim ustanovama.

Posebno je zanimljiva Elektroprivreda Republike Srpske i njena zavisna preduzeća, gdje sjedi mnogo zvaničnika kojima to nije jedina funkcija.

Na pitanje BN televizije zašto ne utvrđuju očigledne primjere sukoba interesa i nespojivosti funkcija, iz Republičke komisije za sprečavanje sukoba interesa odgovaraju da postoje nedostaci u zakonu. Takođe priznaju i da u proteklom periodu nisu ni pratili postoji li među izabranim zvaničnicima onih sa dvostrukim funkcijama.

Iz opozicije upozoravaju da za izmjenu zakona o sprečavanju sukoba interesa i uvođenje zabrane da jedna osoba ostvaruje više od jednog primanja iz budžeta,  u parlamentarnoj većini ne postoji volja. Posljedica je da imamo komisiju od koje, kako tvrde u PDP-u, društvo nema nikakvu korist.

Sve pokazuje da su zakonske odredbe o sprečavanju sukoba interesa obesmišljene, kažu u opoziciji, pa je napravljen pogodan teren za sve one  kojima jedno primanje iz  budžeta nije dovoljno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име