Naslovna Izdvajamo Šarović zna ko je glavni kriviac za stanje u Srpskoj i ko...

Šarović zna ko je glavni kriviac za stanje u Srpskoj i ko je prenosio nadležnosti na BiH

0
Izvor: BN
– Republika Srpska nije bila nikada slabija i smatramo da goreg načina upravljanja i stanja u zemlji, prije svega u Republici Srpskoj, nije bilo i da je za to odgovorna vlast na čelu s Dodikom – kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

On u razgovoru za „Mrežu“ kaže da Dodik u posljednjih nekoliko godina ima hazarderski odnos, adventuristički, s različitim inicijativama koje nemaju za cilj da mijenjaju stanje u BiH.

Komentarišući Dodikovu izjavu da će opozicija ukoliko pobijedi sahraniti Republiku Srpsku, Šarović je rekao da Republika Srpska nije bila nikada slabija i da goreg načina upravljanja i stanja u zemlji, prije svega u Republici Srpskoj, nije bilo i da je za to odgovorna vlast na čelu sa Dodikom.“

„Posljednjih dana je imao tih par inicijativa koje su, po nama, hazarderske, vrlo opasne za Republiku Srpsku, igranje sa sudbinom zemlje, ne samo Republike Srpske, jer se to ne tiče samo Republike Srpske. Mi smo vrlo jasno rekli – gospodine, ti zauzimaš tu poziciju, ali naše je pravo da kažemo da se s tim ne slažemo i da nas vodiš u neizvjesnost koju mi ne želimo“, kazao je Šarović.

On je rekao da je neizvjesnost ukoliko imate namjeru da otvorite neka pitanja koja u suštini znače raspakiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Možda Dodik misli da je to uredu, naše je da javnosti kažemo da to nije uredu i da ne može donijeti ništa dobro. Uostalom, nije persona, osoba, nema taj kapacitet, kredibilitet da sam ponese neka tako krupna pitanja. Nemaš ni međunarodnu podršku, nemaš ni prijatelja i smatramo da je to tvoje jednostavno igranje sa sudbinom Republike Srpske“, kazao je Šarović.

Navodi da je i priča o razdruživanju neposredni povod i da je Dodik lansirao i tu priču.

„Inače, kad on nešto lansira, mora to da kaže da izgleda bombastično da bi se zaokupila javnost oko toga. Da bi kasnije reterirao i rekao razgovor o budućnosti BiH. Vjerovatno je dobio neke packe, neke kritike. Od koga, on to zna“, kazao je Šarović u razgovoru za „Mrežu“.

Dodik treba da se svađa u Sarajevu, a ne u Banjoj Luci

„Podloga za ove inicijative koje podnosi Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske leži u jednom dijelu prenesenih nadležnosti koje su se desile u posljednjih 20-ak godina s Republike Srpske na državnom nivou. To je sad alarm da se pokrenu neke inicijative da se ili mirno razdružimo ili da se sve ovo vrati Republici Srpskoj, zaboravljajući da je glavni krivac i saučesnik i onaj ko je pristao na prenos tih ovlaštenja, upravo Dodik, SNSD i ljudi koji su tada predstavljali BiH“, naglasio je Šarović.

_ Čak i da je Dodik u pravu da nadležnosti mogu da se vrate – kaže Šarović i navodi da što se njega (Šarovića) tiče te nadležnosti nisu trebale da budu prenesene, ali jesu.

„Prenesene su rukama i glasovima poslanika SNSD-a. Vratiti to je Sizifov posao i moraju svi da se slože oko toga. Rekao bih da Narodna skupština nije pravo mjesto za ovo što se dešava. Ali on je član Predsjedništva BiH, bori se sa Džaferovićem, sa Komšićem. Ja mislim da je to pravi teren za takvo nešto. Ali on želi pozornicu na kojoj može da dominira i da zloupotrebljava tu pozornicu.“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име