Naslovna Region Šleperi puni cigareta i droge drmaju fotelje ministara – Abazović započeo veliku...

Šleperi puni cigareta i droge drmaju fotelje ministara – Abazović započeo veliku čistku

0

Podgorica – Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević podnio je ostavku nakon razgovora s predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Abazović je još nakon prve velike zapljene cigareta u Luci Bar i obilaska te lokacije 14. maja ove godine poručio javnosti da je od tog trenutka „šverc cigareta preko luke klinički mrtav”. Možda bi i bilo tako da nakon toga nisu otkriveni novi kontejneri sa švercovanim cigaretama, čija je vrednost milionska.

A u mrežu krijumčarenja cigareta uhvaćeni su i neki odgovorni ljudi: direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević, šef Komisije za uništavanje cigareta Uprave prihoda i carina Elvir Adrović, kao i vozač kamiona Dalibor Brnović, osumnjičeni da su pre neki dan šleper cigareta, umesto u nikšićku peć za spaljivanje, preusmjerili u privatno skladište na putu između Nikšića i Podgorice.

Milošević je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva saslušavan zbog nestanka kamiona punog cigareta koje je država oduzela u lučkoj slobodnoj zoni, a koje su bile predviđene za uništenje u nikšićkoj fabrici. Premijer Abazović je na tu vijest reagovao riječima: „Ni po babu ni po stričevima.” Njegov ministar policije Filip Adžić poručio je:

„Akcija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja je pokazatelj nulte tolerancije institucija na svaki pokušaj šverca. Gradimo sistem i pravednu državu u kojoj zakon važi jednako za sve. Nema povlašćenih.”

U maju je iz Slobodne zone Luke Bar oduzeta (i prešla u vlasništvo države) zaliha duvanskih proizvoda bez akciza vrijedna više desetina miliona evra. Od tog trenutka narod se pita zašto se te cigarete spaljuju i zar nije bolje prodati ih, a novac usmjeriti u ionako praznu kasu zdravstva i socijalne pomoći.

Kako je objasnio Abazović, to ne dozvoljavaju „evropski partneri”, koji, bar za sada, ne obećavaju bilo kakvu nadoknadu. Konstatovao je da je šverc cigareta već decenijama „najunosniji posao” u Crnoj Gori.

„To je bio najunosniji posao u Crnoj Gori kad je reč o kriminalu proteklih 20 godina i procjenjivalo se da je reč o poslu vrednom 500 miliona evra godišnje. S ovim se stavlja tačka. Jako je važno da vratimo kredibilitet državi Crnoj Gori, Upravi carina, Luci Bar i policiji i svim onim časnim ljudima koji ni na koji način nisu doprinosili tome u prethodnom periodu, a nekako je pala sijenka i na sve njih”, poruka je premijera.

Nije se dugo čekalo da se otkriju još neke pošiljke cigareta, pa Abazović ponavlja da su ne samo ovaj šverc, već i krijumčarenje droge, oružja… bili aktivnosti višedecenijske koalicione vlasti Demokratske partije socijalista Đukanovića i Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, sadašnjih ministara spoljnih poslova i odbrane Crne Gore.

Cigarete i droga koji su u Crnoj Gori zaplenjeni, ne u paklicama i kilogramima, već u brojnim šleperima i tonama, sada drmaju fotelje pojedinih ministara iz bivše vlasti, posebno onih koji su sada u kabinetu Abazovića.

Prva čistka dogodila se prije neki dan, kad je Vijeće za nacionalnu bezbednost većinom glasova smjenilo s mesta šefa biroa za operativnu koordinaciju aktuelnog ministara odbrane Raška Konjevića.

Ovu smjenu Abazović je novinarima objasnio kao odgovor na nedopustivo ponašanje Konjevića, koji je, kako je rekao, sjednicu Biroa za operativnu koordinaciju zakazao za petak, deset dana pred lokalne izbore.

On je rekao da mu je drago što se priča o švercu cigareta, jer je „njihova intencija, DPS-a i SDP-a i ’Bemaks koalicije’, da se priča o temeljnom ugovoru”.

„Sad više nije brat Abaz Škaljarac, sad će se pojaviti neka treća grupa. Možda će se pojaviti velika Srbija ili imperijalna Rusija, ali ne dozvoljavam da se politizuje sektor bezbednosti”, naveo je Abazović.

Izjavio je da nije tačna informacija da su pojedini ambasadori tražili da Rade Milošević, koji je juče dao ostavku, bude smenjen sa mesta direktora Uprave prihoda i carina. Konjević uzvraća udarac i saopštava da je sada „šverc cigareta u rukama Abazovića”, nekoliko njegovih odanih ministara, ocenjujući da „Abazović želi da se oslobodi političkog tereta koji mu sada Milošević predstavlja i bolje je da Milošević sam podnese ostavku”.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je na tviter profilu napisao:

„Za četiri godine mandata Mila Đukanovića, dok je funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljao Raško Konjević, zaplenjeno je 1.637 paketa cigareta ili jedan kamion. Za četiri meseca mandata vlade Dritana Abazovića zaplenjeno 155.539 paketa ili oko 150 kamiona.”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име