Naslovna Hercegovina Trebinje Sramota! Misa na pravoslavnom groblju u Zavali

Sramota! Misa na pravoslavnom groblju u Zavali

0
Izvor: Naša Hercegovina

Na konzerviranim temeljima crkve sv. Petra u Zavali prije 15 dana je proslavljena sveta misa. Svetu misu uočnicu sv. Petru, uz sudjelovanje vjernika i crkvenog zbora, slavio je župnik don Ivan Bijakšić.

Ostatci crkve sv. Petra se nalaze na arheološkom području Crkvina u Zavali, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Zbog nedovršenih arheoloških istraživanja 1957., urađena su reviziona istraživanja pod rukovodstvom dr. sc. Snježane Vasilj, prof. u vremenu od 2016.-2018. U tokku sanacije i konzerviranja temelja pronađena je reljefna ploča oltarne pregrade iz trolisne crkve koja datira iz IX. stoljeća i koja se veže s već otkrivenom kamenom plastikom s bogatim reljefima raznovrsnih apstraktnih i figuralnih motiva predromaničke i romaničke provecijencije, koju spominje Histifor Mihajlović 1890. tadašnji iguman Manastira u Zavali. Slična ploča je pronađena u prijašnjim istraživanjima i nalazi se u muzeju u Trebinju.

Ništa ne bi bilo čudno, da se spomenuti ostaci crkve ne nalaze uz pravoslavno groblje u Zavali, na samo par stotina metara od Manastira Zavala. Sama katastarska čestica do 70-tih godina prošlog vijeka bila je uknjižena na SPC, da bi tada, kako naši izvori kazuju bila izuzeta iz groblja i preknjižena na Opštinu Trebinje zbog uslova kredita koj je uzet za finansiranje poljoprivrednof dobra Popovo polje. Kako je posle rata naslijednik imovine postala novoformirana Opština Ravno, tako su počele i ovakve sramne zloupotrebe.

Ovo nije jedini slučaj gdje katolička crkva zloupotrebljava tuđa konfesionalna dobra. Naime, svake godine na nekropoli Radimlja kod Stoca, održava se misa zadušnica za blajburške žrtve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име