Naslovna Izdvajamo Šta se dešava: Vlast u Srpskoj rasprodaje državnu imovinu

Šta se dešava: Vlast u Srpskoj rasprodaje državnu imovinu

0

Vlast u Srpskoj nastavlja sa rasprodajom resursa, ovaj put na meti je 65 preduzeća čije akcije su na prodaju ponudili IRB i Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondoma (PREF). Radi se o frimama za koje su i ranije traženi kupci ali bez uspjeha.

Ova izborna godina, čini se, postala je godina rasprodaje resursa i imovine. Vlast u Srpskoj  pokrenula je više postupaka prodaje državne imovine. IRB i PREF pokušavaju da nađu kupca za paket akcija 65 preduzeća, među kojima je i RK Boska čije akcije su ponuđene za 1,1 milion KM, zatim Destilacija Teslić čije akcije vrijede oko 967 000 KM dok se akcije Jelšingrad Livnice prodaju po cijeni od oko 340 000 KM.

Za člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, tu nema ništa sporno. Na pitanje – zbog čega se akcije prodaju baš u izbornoj godini, odgovara: a zašto ne sad!?

“To je redovan zakonski posao banke imaju pravo da to rade i da kapital upotrijebe na najbolji način najznačajniji dio privatizacije u RS je proveden u prošlosti to je dovelo da u većini tih preduzeća, državni kapital je minimalan i nizak i ne ostvaruju se resursi i želi se koncentracija kapitala kako bi se uložilo u fondove npr. penzioni koji daje mnogo više rezultata  u tome i da bi se očuvao naš pristup svim pitanjima”, kaže  Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

Na prodaju su paketi akcija, između ostalih i preduzeća Swisslion industrija alata Trebinje, Prijedorčanka Prijedor kao i Niskogradnja Teslić.  Ekonomisti kažu da ovo nije pravo vrijeme za prodaju akcija i da se moraju odvojiti firme koje su u stečaju ili nemaju vrijednost od onih koje dobro posluju.

 “Vrijednost tih akcija u dobrim kompanijama se mora staviti na tender i na poziv da ko da više da se njemu i proda ovako to sve izgleda neprofesionalni. Čudi me da je objavljena u izbornom mjesecu koji je po definiciji svi fokusirani na politiku i izbore, a ovo je vrijednost koja ne bi trebala biti prodana na ovaj način mislim da bi trebalo zaustaviti taj proces i tome prići na pravi način profesionalan način kako bi RS dobila najviše za akcije koje ima u dobrim firmama” ,smatra Zoran Pavlović, ekonomista

Investiciono razvojna banka postala je simbol za krčmljenje domaćih firmi, i umjesto da IRB upravlja akcijama u korist Srpske, oni se bave rasprodajom bogatstva i to po minimalnim cijenama, smatraju u opoziciji.

 “Rezultat IRB-a najbolje se vidi kroz sliku Farmlanda koji je devastiran i uništen i to pokazuje šta ostaje iza SNSD-a kad je u pitanju RS i to pokazuje koliko SNSD preko svojih direktora poslušnika uništava privredu RS i ne vidimo nikakav rezultat koji ostaje iza njih i to je jedan od razloga zašto IRB ne podnosi izvještaj u NS RS već godinama”, ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Prodaja paketa akcija će se održati na Banjalučkoj berzi unošenjem grupnih naloga “sve ili ništa” od 19. septembra 2022. do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 30. septembra 2022. godine“, navedeno je u javnom pozivu PREF-a i IRB-a. Slučajno ili ne, ovi rokovi se poklapaju sa završetkom izborne kampanje. Otud i pitanje: Plaši li se vlast poraza pa je zbog toga pokrenula prodaju državnih akcija!?

(BN Foto: Capital)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име