Naslovna BiH Stranke iz Srpske osvojile mandate u samo sedam lokalnih zajednica u FBiH

Stranke iz Srpske osvojile mandate u samo sedam lokalnih zajednica u FBiH

0

Osim u četiri opštine visoke Krajine sa većinskim srpskim stanovništvom – Drvaru, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu, stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj na proteklim izborima osvojile su odborničke mandate još samo u Kupresu, Stocu i Mostaru.

Ni u jednoj drugoj lokalnoj zajednici u FBiH stranke sa srpskim predznakom nemaju predstavnike u skupštinama. Naši sagovornici su jednoglasni u ocjeni da ti poražavajući podaci pobijaju sve priče o etničkom čišćenju i onemogućavanju povratka u Republiku Srpsku.

Lider Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić kaže da svi oni koji pričaju o povratku, ljudskim pravima, potrebi izmjena ustava prvo treba da imaju u vidu podatke o broju odbornika.

– Kako je provedeno etničko čišćenje u BiH najbolje se vidi po malom broju srpskih odbornika u FBiH i sa druge strane po višestruko većem broju odbornika koje imaju hrvatske, a posebno bošnjačke stranke u Republici Srpskoj – kaže Stevandić.

Njegovo mišljenje dijeli i zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica koji kaže da se Srbi i Republika Srpska optužuju za nepoštovanje i onemogućavanje provođenja aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak i integraciju stanovništva izbjeglog iz ratom zahvaćenih područja, iako je realnost potpuno drugačija.

– Međutim, ono što je jako značajno je da se na primjeru Mostara i Stoca pokazalo da Srbi mogu da se izbore za svoje autentične političke predstavnike ako se okupe oko jedne liste i jednog kandidata. Ali bez obzira na to, poražavajući su podaci da stranke iz Republike Srpske imaju minoran broj odbornika u FBiH – kaže Mazalica.

S njima se slaže i član Predsjedništva SDS-a i poslanik ove stranke u republičkom parlamentu Nedeljko Glamočak. On kaže da broj srpskih odbornika u FBiH koji je praktično ispod nivoa statističke greške ako se ne računaju opštine visoke Krajine pokazuje i dokazuje da u većem dijelu BiH nema Srba.

– Srbi u FBiH praktično ne mogu da postignu konstitutivnost, niti se stvaraju uslovi za to. S druge strane, Bošnjaci i Hrvati u velikom broju lokalnih zajednica u Srpskoj imaju svoje autentične predstavnike, što baca potpuno drugo svjetlo na dugogodišnje tvrdnje sa svih strana, pa i međunarodnih krugova, da se opstruiše povratak u Republiku Srpsku. Činjenica da u Ključu gdje je prije rata živjelo oko 10.000 Srba ili Sanskom Mostu gdje je bilo više od 20.000 Srba nema autentičnih političkih predstavnika srpskog naroda govori jako mnogo. Nažalost – kaže Glamočak.

Brojke

Srbi imaju najviše odbornika u Drvaru, čak 15 od ukupno 17 koliko broji lokalni parlament, a slijedi Grahovo sa 13 od ukupno 15 odbornika. Potom Bosanski Petrovac sa sedam od 17 odbornika, te Glamoč gdje Srbi imaju šest od ukupno 15 odbornika.

Glas Srpske

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име