Naslovna Hercegovina Termoelektrana Ugljevik najveći zagađivač u regiji (Video)

Termoelektrana Ugljevik najveći zagađivač u regiji (Video)

0
Izvor: Bn

Izvještaj mreže CEE Bankwatch-a i Centra za istraživanje energetike i čist vazduh u saradnji sa Centrima za ekologiju i životnu sredinu pokazuje da se zagađenje sumpor-dioksidom iz termoelektrana u BiH drastično povećalo, uprkos investicijama u odsumporavanju u termoelektrani Ugljevik. Ova termoelektrana je prema podacima najveći prestupnik emisija sumpor dioksida u regiji, koje premašuju zbir ograničenja za sve četiri države regiona koje imaju nacionalne planove za smanjenje emisija.

Zagađenje iz bh. termoelektrana na ugalj tokom 2020. godine bilo je deset puta više od dozvoljenog. TE Ugljevik je najveći zagađivač u regiji sumpor – dioksidom.

Lebdeće čestice su pet puta veće od dozvoljenog. To se i te kako osjeti kažu anketirani građani Ugljevika.

Prošle godine u pogon je stavljeno postrojenje za odsumporavanje. Projekat  plaćen 75 miliona evra. Cilje je bio spriječiti emisiju krupnih čestica i štetnih gasova. Prema podacima iz Izvještaja postrojenje nije dalo očekivane rezultate. Za resornog ministra i te kako jeste.

Petar Đokić, ministar industrije energetike i rudarstva RS navodi da je izgradnjom filterskog postrojenja i izgradnjom sistema za odsumporavanje Ugljevik više nije zagađivač onih razmjera kakav je bio nekada.

Međutim, Majda Ibraković iz Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke tvrdi da su prije nekoliko mjeseci posjetili TE Ugljevik i uvjerili se u postojanje postrojenja, ali ne i funkcionalnost.

Nefunkcionalno, povremeno i prividno – tako radi postrojenje za odsumporavanje kažu u centrima za životnu sredinu, ekologiju i energiju. Umjesto političkog populizma i tendera, prioritet bi trebalo da bude zaštita zdravlja građana BIH.

„Mi smo bili u Ugljeviku i vidimo te čestice koje izlaze iz pogrešnog dimnjaka. Inspekcije su odgovorne da evidentiraju ove probleme i da sankcionišu sve, ali politika tu igra veliku ulogu“, kaže Ibrakovićeva.

Ove godine je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo postupak protiv BiH, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije zbog kršenja EU Direktive o velikim ložištima. Iz Benkvač mreže upozoravaju da Vlade zapadnog Balkana koje to još nisu učinile, poput BIH, moraju odrediti datum hitnog ukidanja uglja. To bi kažu u Srpskoj, gdje je bazna energija –  energija na ugalj, dovelo do velikih problema.

„Morali bi uvoziti energiju iz nekih drugih država, zbog čega bi cijena bila dramatično veća nego što je danas i to bi bio težak udarac i za naše građane i za našu privredu“, navodi ministar Đokić.

Prema najnovijem izvještaju, ukupna emisija sumpor-dioksida iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu bila je 2,5 puta veća od ukupne emisije svih termoelektrana u EU u 2020. godini. Zbog toga nisu iznenađujući, ali jesu katastrofalni podaci iz najnovijeg izvještaja koji pokazuju da je od od 2018. do 2020. godine, skoro 19.000 smrtnih slučajeva povezano sa emisijama iz termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име