Naslovna Republika Srpska TRAGA LI INTERPOL ZA UKRAJINSKOM IKONOM: Evo šta kažu u bh. uredu…

TRAGA LI INTERPOL ZA UKRAJINSKOM IKONOM: Evo šta kažu u bh. uredu…

0
Izvor:

U medijima se pojavila informacija da je ikona, koju je Dodik poklonio Lavrovu, predmet interesovanja međunarodne policije.

U medijima se pojavila informacija da za ikonom, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, traga i Interpol.

– Bh. ured za saradnju s Interpolom ne raspolaže bilo kakvim informacijama u vezi s tim pitanjem – rečeno je u bh. uredu Interpola.

Poznato je da Interpol ima bazu podataka ukradenih umjetničkih djela za kojima se traga. Iz bh. ureda su dali pojašnjenje koje je uslove potrebno ispuniti da bi se došlo do informacije da li zaista Interpol traga za ikonom o kojoj se u svijetu trenutno najviše govori, piše „Oslobođenje“.

– Prije svega, potrebno je da bh. ured za saradnju s Interpolom dobije službeni zahtjev od neke nadležne domaće institucije da se izvrši provjera o tome da li postoji potraga za tom umjetninom. Uz taj zahtjev je potrebno dostaviti precizan opis umjetnine koja se provjerava. Bilo bi potrebno, također, uraditi i ekspertizu da se vidi da li se radi o originalnoj umjetnini ili je u pitanju kopija. Bez tih elemenata, mi ne možemo od Generalnog sekretarijata Interpola tražiti da provjeri informacije o bilo kojoj određenoj umjetnini – rečeno je u bh. uredu za odnose s Interpolom.

(Buka)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име