Naslovna Hercegovina U MANSTIRU U ŽITOMISLIĆ VRAĆENA VLADIČANSKA MANTIJA KOJA JE OSTALA NETAKNUTA U...

U MANSTIRU U ŽITOMISLIĆ VRAĆENA VLADIČANSKA MANTIJA KOJA JE OSTALA NETAKNUTA U SPALJENOM MANASTIRU

0
Izvor: Top portal

Manastir Žitomislić je proslavio svoju slavu Blagoijesti, a ovaj manastir je imao još jedan razlog za radovanje – u manastir je vraćena vladičanska mantija koja je ostala cijela nakon paljenja i rušenja manastira Žitomislići.

Mantiju koja je pronađena ispod ruševina manastira je igumanu Danilu donijela mati Pavla, igumanija Petropavlovog manastira.

Iguman se zahvalio na ovom daru navodeći da će mantija biti čuvana u Muzeju manastira Žitomislići.

”Njemački bajker u ratu je u Trebinje vladici Atanasiju donio mantiju koju je pronašao u ruševinama manastira. Kada je došao na ruševine manastira video je nešto crveno i izvukao vladičanski plašt i doneo vladici Atanasiju koji je potom tu mantiju dugo nosio iako je bila izbledela”, otkrio je iguman Danilo detalje o ovom čudnom događaju  koji svjedoči o svetosti ovog mjesta.

Treba znati da je manastir Žitomslić polovinom juna 1992. godine zapaljen, a potom velikom količinom podmetnutog eksploziva miniran do temelja, zajedno sa konacima. Čak je spaljen i miniran grob novomučenika žitomislićkih monaha.

Stoga niko na ovom svijetu ne može dati odgovor kako je požar iminiranje preživjela i ostala neoštećena vladičanska mantija.

Ova svetinja kroz svoju dugu istoriju više puta je do temelja uništavana, ali se uvijek iznova dizala iz pepela.

Danas je u Muzeju manastira Žitomislić povodom slave manastira Blagovijesti otvorena izložba fotografija blaženopočivšeg vladike Atanasija Jeftića pod nazivom ”Tvoje od tvojih”.

Povodom slave manastira Žitomislić, praznika Blagovijesti, u muzeju Žitomislić danas je otvorena  izložba fotografija iz života vladike Atanasija “Tvoje od tvojih”. Izložbu su otvorili iguman žitomislićki Danilo i jeromonah Teofil iz manastira Tvrdoš koji je priređivač ove izložbe.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsjetio je prisutne da manastir Žitomislić, kao i sve pravoslavne svetinje u dolini Neretve ove godine obilježavaju dva velika jubileja – 30 godina od rušenja svetinja i 20 godina od obnove, te da bez vladike Atanasija te obnove ne bi ni bilo.

”Ove godine sećamo se i rušenja i obnove manastira, ali i vladike Atanasija bez koga svega ovoga ne bi bilo”, naglasio je iguman Danilo.

Jeromonah Teofil koji je autor izlože fotografija kazao je da zajedno sa vladikom Maksimom napravio izbor slika. ”Moja glavna misao i doživljaj je bila da je on bio čovek koji je voleo da služi Bogu i rodu i koji je toliko bio nadahnut za obnoviteljstvom, te i sam blagovestiv. On je bio čovek blagovesti i Hristvog jevanđelja za Hercegovinu i ovaj narod ovde, utemeljitelj i obnovitelj”, kazao je jeromonah Teofil.

Naveo je da je vladika Atanasije i sam zabilježio mnoge fotografije, a fotografije koje su na izložbi  su napravili ljudi koji su učestvovali u životu i radu vladike Atanasija. ”Ovo je mali doprinos da ga otrgnemo od zaborava i da se nadahnjujemo njegovim životom”, naveo je.

Svojim prisustvom ovaj događaj uveličali su Snježana Novaković Bursać, poslanik u Parlamentu BiH, Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS, Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara, predstavnici Oružanih snaga BiH i mnogi drugi.

Izložba ostaje otvorena i u narednim danima, a u subotu će u Muzeju manastira Žitomislić biti održano predavanje o životu vladike Atanasija, a govriće igumanija Petropavlovog manastira Pavla i sveštenik iz Trebinja Dražan Tupanjanin.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име