Naslovna Hercegovina Nevesinje U Nevesinju palo 10 cm snijega (Foto)

U Nevesinju palo 10 cm snijega (Foto)

0
Izvor: Radio Nevesinje

Izreka narodnog meteorologa „Aprilska klima nepouzdana svima“ jutros u Nevesinju dobija punu potvrdu. Prostor između Crvnja i Veleži osvanuo je u pravom zimskom ambijentu. Visina sniježnog pokrivača je 10 cm, a u sedam časova termometar je pokazivao -2 stepena Celzijusa.

Iako nas aprilski naleti zime uvijek iznenade, pregledom meteoroloških zabilješki iz bliske prošlosti možemo se uvjeriti da su aprilska hladnoća i snijeg u Nevesinju sasvim uobičajena pojava. Posljednji aprilski snijeg u Nevesinju je registrovan 30.04. 2019. godine.

U sjećanju je ostao i 25. april 2016. godine kada je naš grad zahvatila prava sniježna vijavica i kada su putari morali na teren. Prije četiri godine, 19. aprila Nevesinje je osvanulo u sličnom ambijentu. I april 2015. i 2014. godine nije prošao bez snijega.

Nevesinje snijeg april 20212.jpg

U meteorološke bilježnice upisan je i 14. april 2011. godine, kada je palo 12 centimetara snijega.

U arhivi starih dnevnih listova postoji podatak da je 20. aprila 1938. godine u Nevesinju pao snijeg preko pola metra. Taj dan osniježilo je u Mostaru, Dubrovniku i Podgorici.

Meteorolozi i za naredne dane najavljuju svježe vrijeme sa sunčanim intervalima. Porast temperature možemo očekivati od subote.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име