Naslovna Hercegovina U Trebinju više umrlih, broj vjenčanih prepolovljen

U Trebinju više umrlih, broj vjenčanih prepolovljen

1
Izvor:

Iako cijela Republika Srpska bilježi negativan prirodni priraštaj, u Trebinju je ta slika bila najgora u protekloj godini, u kojoj se broj umrlih za jedno tromjesečje gotovo izjednačio s brojem rođenih.

Tako negativnoj situaciji svakako je najveći uzročnik pandemija virusa korona, u kojoj, ne samo da je povećan broj umrlih upravo zbog virusa, nego je ova pošast usporila i rađanje i sklapanje brakova u Trebinju.

Vaso Čihorić, matičar u Matičnoj službi grada Trebinja, kaže da je najviše umrlih bilo u posljednja dva mjeseca 2020. godine, a jedan od razloga je bila pogoršana epidemiološka situacija.

„Broj umrlih u 2020. godini je 419, dok je u 2019. umrlo 336 osoba, od čega je samo u novembru u knjigu umrlih upisano 80, a u decembru 82 osobe“, kaže Čihorić.

Korona je znatno uticala i na broj vjenčanja i organizovanje svadbenih veselja, pa je broj novosklopljenih brakova prepolovljen, jer se jedan broj mladih odlučio da sačeka neko bolje vrijeme.

Tako su svadbe koje su bile zakazane za 2020. godinu pomjerene za ovu godinu, dok su neke otkazane do daljeg.

„U knjigu vjenčanih upisana su 93 para, čak 49 manje nego 2019. godine, vjerovatno zbog pandemije virusa korona“, istakao je Čihorić.

Za razliku od prethodnih godina, u 2020. godini nije bilo ni stranih državljana koji su u Trebinju izgovorili sudbonosno „da“.

U trebinjskim matičnim knjigama upisano je i manje novorođenih beba u Porodilištu Trebinje, ali je u ovom gradu prisutan i trend da se sve više žena iz Trebinja odlučuje na odlazak za porođaj u Nevesinje ili Foču.

„U trebinjskoj bolnici rođeno je 225 beba, što je za 10 manje u odnosu na 2019. godinu“, dodaje matičar Čihorić.

Gradska uprava, međutim, ulaže ogromne napore da se demografska slika u Trebinju promijeni, pa se iz lokalne kase za svako novorođeno dijete izdvaja od 150 do 2.400 KM, zavisno od toga koje je dijete po redu u porodici i od socijalnog statusa porodice.

Takođe se realizuje i program subvencionisanja novosklopljenih brakova, u kojim jedan od supružnika mora imati više od 38 godina, za šta su u protekloj godini novčanu naknadu dobila 42 bračna para.

(N.N.)

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име