Naslovna Hercegovina Gacko Usvojen budžet Opštine Gacko za 2022. godinu

Usvojen budžet Opštine Gacko za 2022. godinu

0

Na samom početku zasjedanja, predloženi dnevni red od 18 tačaka pretrpio je izmjene . Načelnik opštine, Ognjen Milinković je radi dorade predložio povlačenje tačaka Prijedlog Programa korišćenja sredstava koncesione naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata ostvarenih po osnovu Zakona o koncesijama i Prijedloga plana kapitalnih ulaganja za 2022.godinu, što je skupštinska većina usvojila.

Prijedlog odbornika Sava Starovića iz SDS-a o zakazivanju tematske sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrale posledice rada RiTE usljed zagađenja životne sredine nije uvršten u dnevni red.

Prijedlog odbornice SDS-a Jelice Bjeković da se skinu tačke dnevnog reda :Prijedlog budžeta opštine za 2022.godinu, Prijedlog plana kapitalnih ulaganja za 2022.godinu (povučena na inicijativu načelnika) i Inicijativa za iznalaženje prostora za šalter salu – nije dobio potrebnu podršku.

Prijedlozi odbornika Radoice Antunovića: Donošenje zaključka o održavanju tematske sjednice na temu ekologija i Prijedlog Odluke o imenovanju Savjeta plana – izmjena dijela regulacionog plana „Barica“, takođe nisu uvršteni u dnevni red.

Na prijedlog odbornika SNSD-a Siniše Šukovića tačka: Zaključak o smanjenju plata funkcionerima, odbornicima , načelnicima odjeljenja i službi i sekretara SO Gacko, uvrštena je u dnevni red.

Nakon što je usvojila zapisnika sa Osme redovne sjednice, Skupština opštine Gacko donijela je zaključak o smanjenju plate funkcionerima, odbornicima, načelnicima odjeljenja i službi i sekretara SO Gacko u visini do 10 posto, a ovom odlukom su izuzeti odbornici koji nemaju stalno zaposlenje. Skupština je zadužila nadležno odjeljenje i kabinet načelnika za realizaciju ovog zaključka do narednog skupštinskog zasjedanja, odnosno do dana dostavljanja materijala odbornicima.

Načelnik opštine Ognjen Milinković prezentovao je odbornicima realizovane projekte čiji je investitor opština:

„Projekat dogradnje vrtića vrijednosti 175.000 KM skoro je završen. Rekonstruisano je grijanje u Domu zdravlja vrijednosti 100.000 KM. Završeno je asfaltiranje puteva u Gračanici i prema Dražljevu vrijednosti 196.500 KM i ulice Alekse Jakšića vrijednosti 51.300 KM. Za projekat uređenja trga Save Vladislavića ugovoreno je 361.376 KM, završeno je do sada oko 40 % radova”, rekao je Milinković.

Uz to, on je naveo i da su sanacije na vodovodnoj mreži dovele do uštede više od 5000 kubika vode na mjesečnom nivou, te da su u toku aktivnosti na sanaciji lokalnih puteva u nekoliko mjesnih zajednica.

Takođe, kazao je da su u toku radovi na izgradnji trafostanice u poslovnoj zoni Kanal, kao i na regulaciji bujičnog potoka „Berotina“.

Prijedlog budžeta opštine Gacko za 2022.godinu odbornicima je prezentovao v.d. načelnika za privredu, finansije i društvene djelatnosti Milivoje Boljanović. Prema njegovim riječima Budžet za narednu godinu iznosi 12 miliona 572 hiljade maraka. Poreski prihodi su planirani u iznosu 5 miliona 470 hiljada maraka a neporeski 5 miliona 628 hiljada maraka. U strukturi poreskih prihod najznačajniji su indirektni porezi i planirani su u iznosu 4 miliona 400 hiljade maraka dok u neporeskim prihodima najznačajniju stavku čini tzv. „rudarska renta“ i iznosi 4.8 miliona maraka.

Za kapitalne investicije u narednoj godini, prema riječima Boljanovića, planirano je 1 milion 746 hiljada maraka.

Prihvaćen je amandman šefa Kluba odbornika SNSD Petra Markovića da se sa stavke – tekući grantovi neprofitnim subjektima , sufinansiranje za projektne aktivnosti po ReLOaD projektu- u iznosu 120 hiljada maraka, 50 hiljada maraka usmjeri sportskim i omladinskim organizacijama i udruženjima. Odbornici skupštinske većine nisu prihvatili amandman Kluba odbornika SDS da se sredstva u iznosu od 10 hiljada maraka namijenjena opštinskom Udruženju veterana Vojske Republike Srpske usmjere opštinskoj Boračkoj organizaciji.

Prijedlog budžeta opštine Gacko za narednu godinu usvojen je glasovima pozicije. Na isti način je usvojen i Prijedlog odluke o izvršenju budžeta za 2022. godinu.

Jednoglasno je usvojena inicijativa za osnivanje pravnog lica iz oblasti agrara, a predsjednik Skupštine Rajko Papović obrazložio je ovu inicijativu potrebom da se, u opštini u kojoj je poljoprivreda strateški resurs, aktivnosti poljoprivredne zadruge podignu na viši nivo kao i da se u čitavom ovom sektoru otvore šire mogućnosti. Takođe, Papović je istakao da će biti sačuvana radna mjesta zaposlenih u poljoprivrednoj zadruzi, kao i da bi osnivanjem ovog pravnog lica bila otvorena i nova radna mjesta.

Načelnik Ognjen Milinković istakao je da je opština Gacko u 2021. Po prvi put ušla u projekat zaštite i genotipizacije gatačkog govečeta, kao i da će u budućnosti jedan od strateštih fokusa ove opštinske uprave biti očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Jednoglasno su usvojeni i Prijedlog plana utroška sredstava po osnovu naknada od požara za 2022. Godinu i Prijedlog programa zajedničke komunalne potrošnje za 2022. godinu.

Obrazlažući inicijativu za iznalaženje prostora za šalter salu, predsjednik SO Rajko Papović kazao je da je Gacko jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja nema prostor za ovu namjenu. Odbornik SPS-a Saša Škiljević predložio je da se u slučaju kupovine prostora angažuje sudski vještak, kao i da se otvaranje opštinske šalter-sale realizuje u roku od 6 mjeseci od dana objavljivanja odluke o usvajanju inicijative u Službenom glasniku. Inicijativa za iznalaženje prostora za šalter salu usvojena je sa 10 glasova „za“ i 6 glasova „protiv“.

Jednoglasno su usvojeni: Prijedlog Odluke o visini vrijednosti nepokretnosti na području opštine Gacko, po zonama, za potrebe utvrđivanja poreza na nepokretnosti za 2022. godinu;Prijedlog Odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Gacko; Prijedlog Odluke o privatizaciji stanova u svojini Opštine Gacko; Prijedlog Odluke o imenovanju Savjeta plana – izmjena dijela regulacionog plana „Barica“;Prijedlog Odluke o raspisivanju ponovnog Oglasa za izbor i imenovanje dva člana Opštinske izborne komisije opštine Gacko; Prijedlog Programa rada Skupštine opštine Gacko za 2022. godinu.

Takođe, Prijedlog Odluke o uslovima, postupku i visini finansijske podrške za sklapanje braka, novorođeno dijete, sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje i neinvazivnog pronatalitetnog testa podržali su svi odbornici.

Po ovoj odluci visina finansijske podrške za sklapanje braka, kao i u prethodnom periodu, iznosi 500 KM. Visina finansijske podrške za prvo i drugo dijete iznosi 300 KM. Visina finansijske podrške za za postupak vantjelesne oplodnje iznosi 4.000 KM.

Prihvaćeni su zaključci odbornice Hristine Zirojević da se u budžetu iznađe prostor za povećanje sredstava za treće dijete sa 500 KM na 1000 KM i za četvrto dijete sa 700 KM na 1000 KM, kao i da se pomjeriti starosnu granicu za finansiranje vantjelesne oplodnje sa 42 godine na 45, te da se u budžetu iznađu sredstva za snošenje troškova u potpunosti cijene testa za trudnice starije od 35 godina i trudnice sa genetskim opterećenjem.

Uz ovu odluku prihvaćen je i amandman odbornika Radoice Antunovića, vezano za finansijsku podršku za sufinansiranje nabavke udžbenika osnovcima.

U diskusiji o Nacrtu strategije razvoja opštine Gacko odbornik PDP-a Radoica Antunović pohvalio je tehničke aspekte ovog dokumenta, i istakao da će o onome što smatra sadržinskim nedostacima govoriti na javnoj raspravi.

Potpredsjednik SO Vasilije Lažetić istakao je da je Nacrt radni dokument koji je predmet usaglašavanja, te pozvao sve odbornike da se uključe u javnu raspravu.

„Na nama je da se uključimo, damo doprinos i svojim prijedlozima ovaj dokument učinimo boljim i kvalitetnijim “ – istakao je Lažetić.

Nacrt strategije prihvaćen je jednoglasno.

Deveto skupštinsko zasijedanje završeno je odborničkim pitanjima.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име