Naslovna Republika Srpska Višković ostaje bez trećeg ministra, šta će to značiti u praksi

Višković ostaje bez trećeg ministra, šta će to značiti u praksi

0

Sevlid Hurtić biće treći ministar koji odlazi iz Vlade Republike Srpske od njenog formiranja prije manje od mjesec dana.

Dan, odnosno dva nakon izbora Vlade, ostavke su podnijeli Dado Dogan i Dragoslav Kabić.

Šta to znači u praksi?

Prema članu 13. Zakona o Vladi Republike Srpske, predsjednik Vlade može, za vrijeme trajanja mandata Vlade, na osnovu prethodno pribavljenog pisanog mišljenja predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine, vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava Vlade.

U prevodu, premijer Radovan Višković, u dogovoru sa koalicijom, sada može da mijenja još samo dva, od ukupno 16 ministara, u sastavu tek formirane Vlade. Sve preko toga značilo bi da pada kompletna Vlada.

Ova situacija može da se tumači na više načina. Prije svega, premijeru, ali i kompletnoj vladajućoj koaliciji, smanjene su dalje manevarske mogućnosti za personalne promjene u novoj Vladi. To, istovremeno, hrani tvrdnje da ova Vlada neće izdržati ni dvije godine, koliki im je dao rok predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Narodni poslanik Za pravdu i red, Đorđe Vučinić, ocjenjuje da je Vlada RS toliko ozbiljno sastavljena da je apsolutno nebitno ko je u njoj ministar “što i dokazuje da su češće izmjene u Vladi nego na rukometnoj utakmici”.

-Međutim, klupa za rezervne igrače vrlo vjerovatno ponudiće najpoznatiju rezervu Denisa Šulića koji igra na poziciji džokera, pogodan je za sve pozicije kad se uzburka u vladajućoj koaliciji. Čim se formira Savjet ministara BiH tu više neće biti personalnih promjena, a svakako da čekamo kada će premijer iz Vlade istjerati prvog prevaranta RS Petra Đokića, što bi i bilo logično jer znamo da su dva ministra uklonjena zbog pravosnažnih presuda – kaže Vučinić za Srpskainfo.

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini, Igor Crnadak, kaže da je ovo rekord jer se nikada nije desilo da Vlada RS tako brzo ostane bez tri ministra.

-Očigledno je da će ovo ograničiti mogućnost izmjena, i personalnih i političkih, unutar skupštinske većine i sigurno ukazuje na to da ova Vlada neće izdržati mandat do kraja. Takođe, veoma je loša poruka da se iz tzv. kvote stranaka iz Republike Srpske u Savjet ministara BiH šalje ministar Bošnjak. To je presedan čije će se posljedice tek vidjeti – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Istovremeno, politički analitičar, Nebojša Tojagić, ne slaže se da je Vlada RS pred nekom smjenom ili u nekom ekstremno turbulentnom periodu zbog odliva ministara. Kako kaže, smjene Dogana i Kabića idu na dušu onih koji su ih predložili, a koji su smatrali manje bitnim njihove presude, a tek djelimično na teret premijera Viškovića koji je vjerovatno imao mehanizme da provjeri njihovu prošlost i prije imenovanja za ministre.

-Ovako je Vlada RS ispala potpuno neozbiljna, jer ispada da se prosječno preduzeće prilikom zaposlenja više raspituje za radnu prošlost nekog trgovca ili pekara nego što to čini Vlada RS prilikom imenovanja ministara. Ipak, Zakon je na strani Vlade i jasno kaže da njen predsjednik “može vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava”. Kako Vlada RS ima 16 ministara moguća je smjena pet ministara do kraja njenog mandata, što se teško može desiti u praksi čak i ako Sevlid Hurtić ode sa mjesta ministra trgovine i turizma – kaže Tojagić za Srpskainfo.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име