Naslovna Region Zašto nema ćirilice na auto-putu u Crnoj Gori!?

Zašto nema ćirilice na auto-putu u Crnoj Gori!?

0

Srpski nacionalni savet Crne Gore (SNS) zahtevao je od zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniše Bjekovića da sprovede ispitni postupak da li je u slučaju obilježavanja toponima na dionici auto-puta Smokovac–Mateševo došlo do očigledne diskriminacije i kršenja ustavnih normi o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma s obzirom na to da na toj relaciji nijedan toponim nije ispisan ćiriličnim pismom.

Srpskom savjetu stigao je odgovor ombudsmana koji je naveo da je Ministarstvo kapitalnih investicija kazalo da je „riječ o međunarodnom putu oznake E65 i da se natpisi na saobraćajnoj signalizaciji ispisuju na crnogorskom i engleskom jeziku, te da je Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji predviđeno da se nazivi na saobraćajnim oznakama ispisuju latiničnim pismom”.

„Skoro da ne vjerujem u ono što čitam u odgovoru ombudsmana”, kaže za „Politiku” predsednik SNS-a, Momčilo Vuksanović.

On ističe da su prilikom donošenja Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji „pogrešno tumačene ustavne odredbe, kojih je donosilac istog bio dužan da se pridržava i iz tog razloga pravilnik nije u skladu sa Ustavom Crne Gore”.

„Ustav Crne Gore kao najviši pravni akt, najjače pravne snage u svojim odredbama tačnije čl. 13 razdvaja jezik i pismo kao dva različita pojma, te u prvom stavu istog člana navedeno je da se službenim jezikom smatra crnogorski jezik, dok je u sledećem stavu propisano da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni”, pojašnjava Vuksanović.

„Prilikom donošenja pomenutog pravilnika nije samo prekršen čl. 13 Ustava Crne Gore, već i čl. 145 Ustava Crne Gore kojim je propisano da svaki propis mora biti u saglasnosti sa Ustavom i zakonom”, dodaje.

Vuksanović je u drugom dopisu od Bjekovića zahtijevao da mu dostavi mišljenje „da li je donošenjem navedenog akta došlo do kršenja ustavnih normi”.

„Ukoliko u razumnom roku ne postupite u skladu sa vašim nadležnostima bićemo prinuđeni da zatražimo zaštitu na drugi način i protiv vas pokrenemo postupak pred nadležnim organima”, poručio je Vuksanović, a onda je stigao brzi odgovor od zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Milene Krsmanović:

„Povodom pritužbe Srpskog nacionalnog savjeta kojom se prigovara diskriminaciji i kršenju ravnopravnosti ćiriličnog pisma u slučaju obilježavanja toponima na deonici auto-puta Smokovac–Mateševo, obavještavamo vas da je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuo ispitni postupak i zatražio izjašnjenje od ’Monteputa d.o.o’ Podgorica. O ishodu postupka bićete blagovremeno obaviješteni.”

U SNS-u su rekli da će čekati „blagovremeno obavještenje”, ali da se „dobru ne nadaju, jer uvek su prava drugih nacionalnih zajednica bila važna i hitna samo se nikada nije priznalo da su Srbi skoro građani bez ijednog građanskog prava u Crnoj Gori”. I pitaju – dokle tako?

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име