Uskoro vožnja automobila bez pojasa

0
pojas
Foto: Ilustracija


U ZOBS-u koji je trenutno na snazi navodi se da su vozač i lica koja se prevoze vozilom dužni koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.


Prventveno novim zakonom bi bile obuhvaćene osobe sa zdrastvenim smetnjama kojima upotreba pojasa utiče na zdravlje.
Sigurnosni pojas u vozilima neće morati koristiti vozači i putnici kojima to odobre ljekari. Ova odredba bi trebalo da bude uvrštena u Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) u BiH, čije su izmjene u toku.


“Izuzetno od tog stava pojas ne moraju koristiti lica koja imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korištenje pojasa tokom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta tog lica” – navodi se u predviđenim izmjenama.


Ovakav stav je pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama tako mnogi smatraju da će ove “povlastice” moći koristiti samo privilegovani odnosno oni koji se i do sada nisu vezali.

Trebinje24

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime