Naslovna Hercegovina Gacko Gačani potpisali peticiju: I novi ciklus zapošljavanja u RITE samo za partijski...

Gačani potpisali peticiju: I novi ciklus zapošljavanja u RITE samo za partijski kadar

0

Nakon novog ciklusa zapošljavanja u Rudniku i Termoelektrani Gacko, grupa statusno nezadovoljnih građana, kojima niko u porodici nema stalno zaposlenje, niti radno mjesto u nekom javnom preduzeću obratila se otvorenim pismom direktoru RITE Gacko Miodragu Šešliji. Nezadovolnji su, kažu, diskriminatorskim odnosom vlasti prema njima, ali i privilegovanim statusom partijskog “kadra”. Pismo Gačana prenosimo u cjelosti i bez korekcija.

-Poštovani gospodine direktore, već duži vremenski period bili smo u razmišljanju da Vam se obratimo mada smo po tom pitanju imali dilemu da li bi ovakav vid obraćanja imao pravi smisao i naprosto na koji način i kako bismo bili u potpunosti shvaćeni sa Vaše strane. Međutim, imajući u vidu da smo svjedoci masovnog zapošljavanja na Rudniku i Termoelektrani Gacko, prinuđeni smo da Vam se obratimo.

Mi predstavljamo grupaciju građana Gacka koja je već dugi niz godina nezadovoljna sa svojim radno pravnim statusom što znači da nemamo na adekvatan način riješeno pitanje radno pravnog statusa odnosno zaposlenja, jer nismo priviligovani da budemo zaposleni u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske, niti bilo koje druge institucije, koja se nalazi pod upravljačkom strukturom države u kojoj živimo.

Dakle, riječ je o gupi građana, koja nikada nije imala priliku da se zaposli u institucijama Republike Srpske, već smo bili prinuđeni da svoju egzistenciju tražimo kod lokalnih privatnih preduzetnika, a ako ni tu nismo imali uslovno rečeno sreće, morali smo svoje nezadovoljstvo isključivo tražiti na Zavodu za zapošljavanje. Veliki broj naših sugrađana sa kojima smo dijelili istu sudbinu odavno je napustio Gacko i Republiku Srpsku. To ujedno znači da smo sami prinuđeni da učinimo isto i tako potražimo svoj bolji i dostojanstveniji život daleko od našeg grada u kojem živimo. Pravi razlog zašto to nismo učinili do sada uvijek je ležao u nadi da će se takve stvari vremenom promijeniti, što se nažalost nije dogodilo.

Kao što smo naveli, proteklih dana svjedoci smo masovnog zapošljavanja u Rudniku i Termoelektrani, gdje ste Vi generalni direktor, pa Vas stoga najblaže rečeno molimo da obratite pažnju na potpisniike ovog dopisa, imajući u vidu da predstavljamo kategoriju ljudi, koja je itekako nezadovoljna sa odnosom prema nama, jer za razliku od nas koji nismo privilegovani postoji grupacija ljudi koja to jeste, pa samim tim ne možemo da ne primijetimo kako pojedine porodice i šire familije u skoro punom kapacitetu imaju riješeno zaposlenje na Rudniku i Termoelektrani Gacko.

Imajući u vidu sve navedeno, smatramo da je pravi trenutak da prestavnike naše grupacije primite na razgovor (5 ljudi) kako bi vam na najdirektniji način predočili naše probleme i napokon otvorili pitanje zapošljavanja porodica gdje niti jedan član ne radi kako to običan čovjek kaže na „državnim jaslama“. Svjesni smo da naše probleme ne možete sve odjednom rješiti, ali isto tako vjerujemo da ako postoji razumijevanja, naš status će vremenom biti riješen. Put od stotinu koraka započinje prvim. Iskreno se nadamo da će taj prvi korak biti u narednih sedam dana gdje bi naši prestavnici imali priliku sa vama i vašim saradnicima obaviti konstruktivan razgovor. U suprotnom, bićemo prinuđeni da istrajemo u našem zahtjevu i drugim vidovima borbe za svoja prava-

(Jadran Trebinje)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име