Naslovna BiH GUBITNIK ZBOG JEDNOG GLASA Pristigli listići promijenili rezultat u tri opštine

GUBITNIK ZBOG JEDNOG GLASA Pristigli listići promijenili rezultat u tri opštine

0
Izvor:

Centralna izborna komisija BiH objavila je konačne rezultata izbora, a oni se u nekim mjestima, zahvaljujući glasovima poštom, potpuno razlikuju od onih preliminarnih.

Kako je rekao predsjednik CIK BIH Željko Bakalar, od mobilnih timova ili kovid timova zajedno brojano je 21.596 listića, nepotvrđenih je bilo 5.034 listića, glasova u odsustvu 1.684, dok su od glasova poštom izbrojana 51.232 listića.

Upravo ovi glasovi napravili su preokret u nekoliko opština. Među njima je i Derventa, u kojoj je došlo do potpunog preokreta u trci za načelnika. Iako je SDS-ov Vlado Kovačević pobijedio prema preliminarnim rezultatima, glasovi poštom presudili su da načelnik Dervente ipak ostane SNSD-ov Milorad Simić.

Preokret

Rezultat se nakon brojanja pristiglih glasova okrenuo i u Kalesiji gdje je pobijedio kandidat kandidat SDA Zijad Kulanić, i to sa jednim glasom razlike. 

Njegov protivkandidat Sead Džafić je u Kalesiji već proglasio pobjedu, koja je ipak bila preuranjena, s obzirom da je nakon prebrojavanja listića koji su pristigli od mobilnih timova Kulanić osvojio glas više. 

Nakon što je CIK utvrdila rezultate lokalnih izbora u BiH, došlo je do promjene i u Ilijašu. Načelnik ove opštine ipak ostaje kandidat SDA Akif Fazlić, koji je nakon svih prebrojanih glasova svog protivkandidata Četvorke, Amara Dovadžiju, pobijedio sa 46 glasova razlike.

U ovom slučaju u Fazlićevu korist presudili su glasovi mobilnih timova, u odsustvu i putem pošte, dok je za Dovadžiju više glasova bilo s biračkih odbora.

Vukanović: Pokraden sam

Do promjena je došlo i u Trebinju, i to u broju osvojenih mandata. Narodni poslanik i nosilac Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović, zbog glasova poštom i onih od mobilnih timova će umjesto šest u Skupštinu Trebinja sa četiri odbornika. On tvrdi da je pokraden, te da je sve prijavio nadležnima.

Posmatrajući sve ovo, politikolog Darko Kuzmanović smatra da su izbori pokazali da glasanje poštom definitivno treba ukinuti.

Ono što je problematično sa ovim oblikom iskazivanja volje građana svakako je mogućnost brojnih manipilacija, kako sa glasačkim listićima i adresama tako i sa zloupotrebom ličnih dokumenata. S druge strane, ako neko već godinama ili decenijama ne živi u BiH, ne bi trebao ni da ima pravo da putem pošte odlučuje o ovdašnjim društveno-političkim pitanjima koja se tiču isključivo nas, kao što je to bio slučaj u Derventi i Trebinju – smatra Kuzmanović.

“Besmisleno glasanje poštom”

Dodaje da ako je neko zainteresovan za ovdašnje političke prilike, može da ode u diplomatsko ili konzularno predstavništvo BiH u stranoj zemlji ili da dođe lično da glasa, što bi na neki način bio i odraz njegovog ličnog patriotizma i zainteresovanosti za zemlju iz koje potiče.

– Neko ko godinama nije kročio na teritoriju BiH ne smije imati pravo da odlučuje o našim životima na takav način. Glasanje putem pošte je apsolutno besmisleno i de fakto predstavlja potpuno strani politički udar na izbornu volju birača u BiH. Ako se vodimo time, onda bi i nama koji živimo u BiH glasačke listiće trebalo dostavljati poštom pa da ih mi šaljemo u CIK. Tako nam izbori kakve sada poznajemo i ne bi trebali. Na biračkim odborima, posmatračima, glasačkom materijalu i drugim stavkama uštedjeli bismo vrijeme, ali i ogroman novac. Međutim, na šta bi to ličilo?! Da do toga dođe, baš kao što bi se malverzacije mogle vršiti u BiH, isto tako bi mogle, a i vrše se glasanjem putem pošte iz inostranstva – kaže Kuzmanović.

Dodaje da je, kada stavimo sve te stvari na papir, jednostavno zaključiti da je glasanje putem pošte potpuno bespotrebno i nelegitimno i kao takvo što prije treba biti ukinuto.

Srpska info