Naslovna Republika Srpska Malobrojne turističke agencije uspijevaju da rade uprkos pandemiji: Tope ušteđevinu čekajući da...

Malobrojne turističke agencije uspijevaju da rade uprkos pandemiji: Tope ušteđevinu čekajući da korona prođe

4
Izvor: Foto:
Turizam je uz ugostiteljstvo sektor koji je pretrpio najveće štete u pandemiji, a na prste jedne ruke se mogu nabrojati agencije koje imaju kakav-takav promet, dok su desetine ostalih već mjesecima u stanju mirovanja i čekaju da korona prođe.

Predstavnici turističkih agencija kažu da nije lako precizirati koliki će gubici na kraju biti i kada će početi oporavak turizma, jer je još nepoznanica koliko dugo će se Srpska i svijet boriti sa “kovidom 19”, ali procjenjuju da se šteta mjeri u milionima maraka.

Rijetki koji ostvaruju promet to uspijevaju zahvaljujući turističkim vaučerima koje finansira Vlada Srpske. To potvrđuje član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja i hotelijera “Horeka” RS Zoran Preradović koji ističe za “Glas Srpske” da od 62 turističke agencije, koliko ih ima licencu, svega nekoliko njih ima posla.

– Od oko 300 radnika u turističkim agencijama, koliko ih je bilo prije pandemije, bez posla je ostalo tri četvrtine – kazao je Preradović.

Dodao je da danas košta i zatvaranje firme, zbog čega to svi odgađaju u nadi da će virus korona proći i da će se ljudi vratiti starim navikama.

– Svaka pomoć nam je dobrodošla da pregrmimo ovu korona krizu. Do sada smo, što se tiče pomoći, dobili platu sa doprinosima za april, a u srijedu nam je stiglo rješenje za još tri mjeseca doprinosa – kazao je Preradović, koji je i direktor banjalučke turističke agencije “Unis turs”.

Ova turistička agencija, istakao je Preradović, uspjela je da u proteklih godinu dana, uprkos nedaćama, sačuva sva radna mjesta.

– Opstajemo i uspijevamo da koliko-toliko radimo zahvaljujući ušteđevini koju smo godinama skupljali. Ne znam šta bismo da nismo imali dobar promet u godinama prije pandemije – rekao je Preradović.

Gubitak zbog virusa korona, kako kaže, u određenoj mjeri ublažili su vaučeri, ali uslove za učešće u tom projektu mnogi nisu u mogućnosti da  ispune.

– Više od pola prijavljenih agencija tokom prošle godine prodalo je svega nekoliko vaučera. Sa vaučerima mogu da rade samo dobrostojeće agencije, jer se smještaj u hotelima mora unaprijed platiti, dok na novac čekamo najmanje 90 dana – tvrdi Preradović.

Vlasnik turističke agencije “Kompas” u Banjaluci Mladen Račić istakao je da jedva krpe kraj sa krajem.

– Muku mučimo ali uspijevamo da isplatimo sve obaveze prema zaposlenima, iako prošle godine gotovo da nismo imali prometa. Ne bude li se ova situacija smirila do proljeća – ljeta, nećemo imati drugog izbora nego da stavimo ključ u bravu, jer i ono malo ušteđevine što smo imali na računima polako nestaje – kazao je Račić i dodao da je promet ove agencije lani bio manji za 92,39 odsto u odnosu na godinu ranije.

Da turističke agencije odgađaju zatvaranje uprkos pandemiji potvrđuju i podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) prema čijim podacima lani nijedna nije zatvorena, ali su dvije osnovane.

 Avans

Zoran Preradović tvrdi da su turističke agencije u Srpskoj roditeljima vratile sav avans za đačke ekskurzije, dok novac koji su agencije uplatile za hotelske rezervacije još nisu dobili nazad.

–  To nam je dodatni gubitak, jer je naš novac koji smo dali za rezervaciju u  hotelima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj, Egiptu i drugim destinacijama mjesecima zaleđen – kazao je Preradović.

Glas Srpske

4 KOMENTARA

 1. Hurrah, that’s what I was searching for, what a information! present
  here at this weblog, thanks admin of this website.
  asmr 0mniartist

  0
  0
 2. Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal
  but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m
  not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Cheers 0mniartist asmr

  0
  0

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име