Naslovna Izdvajamo Ne dozvolite da vaš glas bude nevažeći: Podsjećamo kako ispravno glasati na...

Ne dozvolite da vaš glas bude nevažeći: Podsjećamo kako ispravno glasati na predstojećim izborima

0

Budući da na svakim izborima u BiH bude veliki broj nevažećih glasačkih listića i da to nadležni pravdaju, između ostalog, i neznanjem građana pri ispunjavanju listića, još jednom podsjećamo kako se glasa.

Kada dođete na svoje biračko mjesto, nakon identifikacije dobiće četiri glasačka listića, osim građana u Distriktu Brčko, koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH.  Oni će dobiti tri glasačka listića, s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa.

Građani Republike Srpske glasaju samo za kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH. Ako birač označi dva ili više kandidata, listić je nevažeći.

Građani Federacije BiH članove Predsjedništva BiH biraju tako što označe (znakom “X”) samo jednog kandidata za bošnjačkog ili hrvatskog člana.

Građani u dva entiteta na posebnim glasačkim listićima glasaju i za poslanike u Državnom parlamentu. Liste kandidata su različite za svaku od tri izborne jedinice u Republici Srpskoj, iz koje se bira 14 poslanika, te pet izbornih jedinica u Federaciji BiH, iz koje se bira 28 zastupnika.

Listić je važeći ako građani označe kvadratić pored naziva stranke, koalicije ili kandidata. Isto tako, ispravno je, kako je objavio CIK, označiti naziv samo jedne političke stranke ili koalicije i odabrati onoliko kandidata s liste koliko želite. Treća ispravna opcija je označiti kvadratić pored jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke i koalicije. Glasa se tako što se upisuje znak “X” u kvadratić pored imena kandidata, prenosi Avaz.

Svi građani Republike Srpske na posebnom glasačkom listiću glasaju za predsjednika i dva potpredsjednika tog entiteta. Na listiću su imena svih kandidata, bez obzira na nacionalnost. Birači mogu označiti samo jednog kandidata, jer je u suprotnom glasački listić nevažeći.

Skupštine kantona

U Federaciji BiH građani na posebnim glasačkim listićima biraju i ukupno 289 predstavnika u skupštinama deset kantona, čiji se broj razlikuje od kantona do kantona, a i tu je moguć izbor samo stranke, stranke i kandidata, te više kandidata iz iste stranke.

Parlament FBiH

Građani u Federaciji BiH glasaju na posebnom glasačkom listiću i za 98 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je u ovom slučaju podijeljena na 12 izbornih jedinica i ispravno je glasati na isti način kao za Državni parlament.

Parlament Srpske

Prema istom principu, građani u Republici Srpskoj na posebnom glasačkom listiću glasaju za 83 poslanika u Narodnoj skupštini tog entiteta, koji je podijeljen na devet izbornih jedinica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име