Naslovna BiH Novi dokazi: „Sky“ plete mrežu i oko tužilaca!

Novi dokazi: „Sky“ plete mrežu i oko tužilaca!

0

Tužilaštvo tako ima nove dokaze i, kako saznajemo, plete se mreža oko pojedinih tužilaca. Ne samo državnih nego i ostalih, iz drugih tužilaštava. Isto važi za policijske službenike iz državnih i federalnih agencija.

Objektivnim dokazima potkrepljujemo informacije iz aplikacija Sky i Anom. Ovo je poručio na Jahorini Darko Ćulum, prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iako se posljednjih dana vodi pravosudna polemika o tome jesu li dokazi iz Sky aplikacije (ne)zakoniti, a što se implicira odranije, izjave policijskih čelnika govore drugačije.

Istrage u vezi sa Sky aplikacijom, podsjećamo, rezultirale su stotinama uhapšenih osoba, od kojih je veliki broj pritvoren.

Uhapšeno je i 14 policijskih pripadnika, a u zatvoru u Vojkovićima nema ni mjesta za sve. U svim porukama koje su proslijeđene iz Europola otkrivene su kriminalne rabote pojedinaca, između ostalog i s nosiocima pravosudnih organa i policijskim dužnosnicima.

– Svi slučajevi na području Bosne i Hercegovine koji su pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem aplikacija Sky i Anom potkrijepljeni su objektivnim dokazima. Ne možemo se osloniti na same informacije i sigurno ih u postupcima ne bismo koristili bez objektivnih dokaza, ali ne bih govorio o tome gdje i kako smo prikupljali dokaze – rekao je Ćulum.

A prikupljenih dokaza je, kako saznaje „Avaz“, sve više. Osobe koje su pristale na saradnju s Tužilaštvom od ključne su važnosti da se potvrdi kako su i s kim dogovarane nezakonite radnje te ko im je bio zaštita.

Tužilaštvo tako ima nove dokaze i, kako saznajemo, plete se mreža oko pojedinih tužilaca. Ne samo državnih nego i ostalih, iz drugih tužilaštava. Isto važi za policijske službenike iz državnih i federalnih agencija.

Svi koji su se ogriješili o zakon vrlo brzo će se naći iza rešetaka. Nove poruke koje je dobilo Tužilaštvo, uz iskaze „saradnika“ koji su uhapšeni pa su pristali na govore, uskoro će rezultirati konkretnim potezima.

Predviđanja Lagumdžije

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, prokomentarisao je svoju raniju izjavu o Sky aplikaciji, kada je rekao da će u narednom periodu biti poznato hoće li informacije prikupljene putem aplikacija biti priznate kao dokazi u sudu.

Napomenuo je da niko nije rekao da je korištenje dokaza pribavljenih putem aplikacija nezakonito.

– Samo moramo voditi računa o tome da se osigura da dokazi koji potiču iz tih aplikacija budu zakoniti – kazao je Lagumdžija.

(Avaz)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име