Naslovna Izdvajamo Održana 146. Nevesinjska olimpijada

Održana 146. Nevesinjska olimpijada

0

146. po redu Nevesinjska olimpijada i ove godine okupila je zavidan broj učesnika u tradicionalnim i viteškim disciplinama. Ni ovaj put nije izostalo ogromno interesovanje publike koja je pomno ispratila takmičenja u svim diciplinama.

Radovan Grozdanić iz Danilovgrada već šest godina za redom osvaja prvo mjesto u diciplini – skok u dalj. Ovaj put oprobao se i u disciplini skok u vis. Grozdanić kaže da je jako važna dobra kondicija, ali i koncetracija za kvalitetne skokove, kako bi krajnji rezultat bio za medalju.

”Ovo je jako bitna manifestacija, a za mene je Nevesinje najljepše mjesto za održavanje olimpijade. Kod nas u Crnoj Gori zbog korone nadmetanje nije organizovano”, kaže Radovan Grozdanić.

Među učesnicima bilo je onih koji su na čuvenoj olimpijadi, najprije bili dio publike, da bi se potom oprobali i kao takmičari, poput Gorana Dragovića.

“Ja kao gledalac i navijač redovan sam na Nevesinjskoj olimpijadi zadnjih 15 godina, prošle godine prvi put sam učestvovao, a već ove godine osvojio i medelju”, rekao je  Goran Dragović.

Radomir Andrić ove godine ponosito nosi dvije medelje..Godine iskustva, prkosna i uporna hercegovačka narav bila je ključna u njegovoj pobjedi.

“Učestvujem 34 godine, i uvijek osvajam medalje. I mogu da se pohvalim da imam preko 100 medelja. Imam 56 godina i takmičim se u pet disciplina. Starost pritiska ali dokle god budu medalje, ja ću se takmičiti”, priča Radomir Andrić .

Centralni događaj Nevesinjske olimpijade održan je na Bratačkom lugu kod Nevesinja. Najviše pažnje privukle su  tri galoperske trke, ali i tradicionalne i viteške discipline. Nevesinjska olimpijada je preteča olimpijskim igrama. Kandidovana je za UNESCO listu kulturnog nasljeđa.

Riječ je o jedinstvenom takmičenju, koje nije samo sinonim za tradiciju, nego je i najveći dokaz da srpski narod i pored svih stradanja ima volju da se bori i da stekne titulu junaka.

Nevesinjsku olimpijadu od zlatnog jubileja, odnosno, vijek i po postojanja, dijeli samo godina, a organizatori ističu da je to dodatan motiv da budu još bolji, dok je za učesnike razlog da istraju sa nadmetanjima u starim disciplinama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име