Naslovna Hercegovina Trebinje Predstavljena knjiga „Dva metka za Pavelića“ Tihomira Burzanovića

Predstavljena knjiga „Dva metka za Pavelića“ Tihomira Burzanovića

0

U Muzeju Hercegovine održana je promocija knjige “ Dva metka za Pavelića“ Tihomira Burzanovića.

Prema riječima autora knjige, Blagoje Jovović je pripadnik JVO generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koji nakon odlaska iz Crne Gore prelazi u obavještajnu službu kojom je upravljao njegov blizak rođak Jakov Jovović, a koji je radio i za obavještajne službe Izraela, Engleske i drugih država.

Nakon dolaska Blagoja u Argentinu, Jakov mu je dao zadatak saznati gdje je Ante Pavelić da ga nađe i da ga likvidira tako da bi osvetio sve srpske mučenike, koji su stradali u logoru Jasenovac, a poslije i na drugim stratištima NDH.

„On je to uradio. Pronašao ga je i sa svojom grupom ljudi izvršio atentat. On je to uradio sa dosta slabim naoružanjem, ali je jedan metak ostao u kiči Ante Pavelića i taj metak je bio koban jer je on imao dijabetes. Dvije godine nakon bjekstva u Urugvaju, a zatim u Španiju, tako da je u jednom manastiru umro od posljedica ranjavanja”, rekao je Burzanović.

Blagoje Jovović je nakon 55.godina (1999. godine) došao u Crnu Goru i izrazio želju da se susretne sa mitropolitom Amfilohijom, a to mu je priredio njegov rođak Strahinja Jovović.

„Mi smo bili zajedno pod Ostrogom kad su se sreli u trpezariji i tu je Blagoje pričao svoje žitije, kako je rekao mitropolit Amfilohije tada o tome gdje je bio, šta je radio, kako je izvršio atentat na Pavelića. Ja sam kao publicista i novinar sve to snimio i kad je odlazio iz Crne Gore imao je jednu želju da doslovno ono što je on meni rekao prenesem na papir i odštampam knjigu.Mitropolit je to saslušao i to je jedna vrsta ispovijesti pred neposrednu smrt Blagoja Jovovića koji je nakon dva mjeseca po povratku u Argentinu preminuo”, priča Burzanović.

IMG_20230217_183413_promijenjena veličina_20230217_063444001.jpg (305 KB)

Tihomiru Burzanoviću bilo je potrebno par mjeseci da stavi sve na papir, da odštampa i sam da bude izdavač. Knjiga je stajala skoro 24 godine.

“To je bila neviđena blokada u tom periodu jer je bilo jednostavno nevjerovatno da netko može napisati knjigu o agentu JVO Draže Mihailovića koji je izvršio čin koji se može staviti uz rame sa Milošem Obilićem, Gavrilom Principom… On je ubio čovjeka koji je napravio najveće zločine nad srpskim narodom u istoriji. Blagoje je ubio čovjeka od kojeg je Hitler Srbe spasio i sa ta dva metka Blagoje je pokušao osvetiti nevinu srpsku djecu, nevine srpske duše, srpske,žene, srpske starce“, jasan je Burzanović.

„Pisao sam o logorima od Konjica, Lore, Dubrovnika i bio sam sa Damjanom Tripkovićem koji je bio u 11 logora. Meni je bilo impresivno kako je Blagoje Jovović uradio, kako je došao do pištolja i pomoći Milene Gaćeše koja je bila udata za oficira Kraljevine Jugoslavije i kao žena oficira zadužila je damski pištolj. Sa tim pištoljem stigla je u Argentinu i dala je Blagoju pištolj“, kazao je Burzanović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име