Naslovna Hercegovina Priče koje nose rijeku suza: Nove Ratomirove pripovjetke predstavljene u Nevesinju

Priče koje nose rijeku suza: Nove Ratomirove pripovjetke predstavljene u Nevesinju

0

Novinar i publicista iz Trebinja Ratomir Mijanović sa svojim prijateljima predstavio je u Nevesinju novu zbirku pripovijedaka „Azra, brate, Azra“.

Istinski patriota, uvijek nadahnut pravoslavnom vjerom, čovjek širokog društvenog angažmana i stalni zaljubljenik u Hercegovinu među korice je stavio novih 20 priča, anegdota i crtica iz rata i poratnog perioda. Ratomirovi junaci su ljudi koje je na frontu čuvala ikona i ljubav prema otadžbini. Kroz njih je uvjerljivo predstavio duh Hercegovaca, neustrašivih i čvrstih kao kamen njihovog zavičaja, ali i uvijek spremnih za humor, čak i u najtežim vremenima.

Mijanović kaže da priče nisu nastale kao plod njegove mašte, nego su to istinite ratne drame. Naglašava da su tekstovi izraz divljenja i poštovanja prema junacima iz rovova planinskih vrleti Hercegovine i prema ljudima koji koji su svoje najbolje godine proveli na hercegovačkim gudurama.Mijanović dodaje da su mu Nevesinje i Mitrovdanske bitke stalna inspiracija i za priče i pjesme.

Oficir Vojske Republike Srpske Slavenko Lučić preporučio je čitaocima nove Ratomirove pripovijetke naglašavajući da su u njima predstavljeni Hercegovci sa najboljim karakternim osobinama, kakve su i krasile heroje iz proteklog rata. On je naglasio da se u njegovim pričama ostvaruje zavjet svetog Patrijarha Pavla koji je od nas samo tražio sa budemo ljudi.

Recenzent knjige Milan Bovan rekao je da su Ratomirove priče nastale iz dubine njegove duše.

−Tvrdim i osjećam da te priče iz njega izviru noseći rijeku suza.Kada ta rijeka ne bi bila ponornica nalik na Trebišnjicu u njegovom rodnom gradu, tih priča bi bilo više, no to opet povrđuje moju teoriju da čovjek liči na podneblje u kojem bitiše, tako i moj brat Rato, golem i tvrd kao Leotar, duše slatke i meke poput uzrele smokve Petrovače  ̶  naveo je Bovan.

Pjesnik Jovan Bratić istakao je da Mijanovića nova zbirka sadrži emotivne i uzbudljive priče u kojima su glavni likovi mali ljudi, ali veliki junaci.

−U njima možemo prepoznati naše prijatelje, braću, sinove i očeve koji su u najtežim trenucima išli otvorenog srca da brane zemlju svojih predaka  ̶  rekao je Bratić dodajući da su priče pisane iz perspektive istinskog patriote.

Odabrane odlomke iz Ratomirovih pripovijedaka čitali su učenici Srednjoškolskog centra „Aleksa Šantić“, a njegovu pjesmu pretočenu u muzički zapis interpretirala je Etno grupa „Simonida“.

Skup književnosti, sjećanja, rodoljublja i prijateljskih razgovora organizovali su Boračka organizacija Nevesinje i Centar za kulturu „Nebojša Glogovac“.

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име