Naslovna Republika Srpska Pripadnici EUFOR-a došli na Sokolac, Bjelica ih „OTJERAO“!

Pripadnici EUFOR-a došli na Sokolac, Bjelica ih „OTJERAO“!

0

Opšina Sokolac danas je izdala saopštenje u kojem navodi da drugi dan vojnici EUFOR-a na području Sokoca sprovode određene aktivnosti što je izazvalo zabrinutost i nemir kod građana.

Načelnik Milovan Bjelica kaže da je prisustvo EUFOR-a na parkingu osnovne škole, Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški, te kod dječijeg igrališta kod fontane, pod punom ratnom spremom i borbenim vozilima zabrinulo roditelje, ali sve u ovoj lokalnoj zajednici.“Premda se kaže da su tu da ‘osjetimo bezbjednost’ prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na sve strahote koje pokušavamo da zaboravimo. Кao načelnik opštine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR Alteje, odnosno svim pripadnicima i rukovodstvu vojnih snaga Evropske unije Althea koji su u Bosni i Hercegovini sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno. Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dječijih igrališta. Odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni bezbjednosti, a ni BiH“, poručio je Bjelica.

Dalje navodi kako nema potrebe da ih iko podsjeća na rat i strahote.

„I onako to teško zaboravljamo. Baš u ove dane je započelo i bombardovanje Srbije 1999. godine, rane su svježe, a nezadovoljstvo zbog nepravde je i danas prisutno. NATO je bombardovao i Republiku Srpsku 1995. godine. Opsjedao je naše stadione, spuštao se helikopterima tokom utakmica, nadlijetao i plašio zvukom, bacao letke i šta sve ne. Zbog svega toga pojačano prisustvo koje za cilj ima navodno ‘osjećaj sigurnosti i bezbjednosti’ zapravo kod stanovnika Sokoca i Romanije stvara sve suprotno, unosi nemir, povećava gnjev i loše uspomene“, dodao je.

Bjelica je apelovao da za provođenje misije EUFOR nema razloga da plaši djecu, kao ni da paradira ulicama.

„O bezbjednost i sigurnosti naših ulica brine Policija Republike Srpske“, kaže Bjelica.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je ponovio da nema ništa protiv prisustva EUFOR-ovih snaga u BiH, pa čak i da ih ima 5.000, a ne 500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име