Naslovna Hercegovina Trebinje Prtilo: Nova bolnica bi trebala zadovoljiti prvenstveno medicinske standarde

Prtilo: Nova bolnica bi trebala zadovoljiti prvenstveno medicinske standarde

0
Izvor: Trebinje24

Po pitanju izgradnje nove bolnice, o kome se raspravljalo na sjednici Skupštine grada Trebinja, oglasio se dr Slobodan Prtilo, odbornik SDS-a.

„Apsolutno nemamo ništa protiv želje i odluke o inicijativi za izgradnju nove bolnice u Trebinju, kao i ostali medicinski radnici koji bi željeli da rade u novoj i opremljenijoj modernoj ustanovi. Ta nova bolnica treba da zadovolji prvenstveno medicinske standarde, a tek kasnije komercijalne, jer komercijalni zahtjevi su često izraz ekonomskih želja. Ekonomska politika se često ne slaže sa medicinskom politikom, jer su mogućnosti i pravo stanje stvari često u suprotnosti. Da bi bile isplative i ekonomski samoodržive, zdravstvene ustanove bi trebale biti konstantno popunjene preko 90%, uz izmijenjen i prilagodjen zakon i sistem zdravstvenog osiguranja.

Održivost zdravstvenih ustanova bez budžeta lokalne i opšte društvene zajednice je upitna, posebno u vanrednim okolnostima, kada su troškovi nepredvidivo enormni i priliv pacijenata nekontrolisan. Zdravstveni sistem je živ organizam, koji radi 24 sata dnevno i 365 dana u godini po četverobrigadnom sistemu dežurstva i smjena kako medicinskog tako i nemedicinskog osoblja. Da bi u svakom trenutku mogao odgovoriti svakom problemu i vanrednoj situaciji, i u miru i u ratu, taj sistem mora imati mogućnost brze metamorfoze prostora, objekata i preraspodjele osoblja prema potrebama (kao sad u „Covidu” i devedesetih u ratu). Primjedbe, koje sam iznio su krajnje dobronamjerne na samo obrazloženje odluke, koje se svelo na problem sa parkiranjem ispred bolnice (a to lokalna zajednica može riješiti jednostavnom potezima regulacije saobraćaja i prioritetnih ulazaka pred bolnicu), do uporedne i funkcionalne rekonstrukcije Doma zdravlja, pravljenja ambulanti porodične medicine u svakom gradskom i prigradskom naselju i približavanjem medicinskog osoblja svakom građaninu podjednako.

Znači, upozoravao sam da uz plan i želju formiranja nove bolnice treba raditi i na unapređenju Doma zdravlja, odnosno primarne, preventivne zaštite istovremeno. Na kraju krajeva, to je primarni zadatak lokalne zajednice, jer to su dva sistema koja se prepliću u svojim nadležnostima i obavezama. I sve to treba inkorporirati sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, standardima i Zakonom o zdravstvenom osiguranju Republike Srpske. Znači, nemamo ništa protiv izgradnje nove bolnice ali da se to uradi kako treba i da ustanova bude funkcionalna za svako vrijeme i nevrijeme, ali i da se ne zaboravi ni Dom zdravlja, koji je i te kako važan kao prva linija odbrane zdravlja”.

Dodao je da ćemo zbog budućnosti koju nam „predviđaju”, zasigurno morati imati infektivno i plućno odjeljenje sa dobro opremljenom intenzivnom njegom i aparatima za reanimaciju i dijagnostiku, koje će imati više kreveta za slučaj potrebe i slučaj epidemija, koje mora biti u posebnoj i odvojenoj zgradi od osnovne zgrade bolnice, radi same prirode bolesti. U redovnim okolnostima će moći biti na usluzi nekim drugim službama za rad, koje ne zahtijevaju stacionarno liječenje, a omogućuju funkcionalno poslovanje ustanove.

Diskusiju pogledajte u videu ispod:

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име