Naslovna Region Prvi slučaj sumnje na omikron u Crnoj Gori: Cijela porodica u karantinu

Prvi slučaj sumnje na omikron u Crnoj Gori: Cijela porodica u karantinu

0

Kod jedne porodice u Crnoj Gori utvrđena je sumnja zaraze na omikron soja korona virusa, saopšio je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Kako su saopštili, to su utvrdili detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj korona virusa.

„Preko IHR komunikacionih kanala koje Institut ima sa međunarodnim partnerima, 03.12.2021. godine pristigla je informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao 26.11.2021. godine avionom na relaciji Johanezburg (Južnoafrička Republika)-Frankfurt (Njemačka) letom kojim je putovala na Omicron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba“, stoji u saopštenju. Dalje se navodi:

„Odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanjem kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2. Osoba je 30.11. 2021. godine dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gdje joj je utvrđen pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 i rješenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati“, stoji u saopštenju Instituta.

U daljem epidemiološkom nadzoru, saopštili su oni, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detaljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom.

Prisustvo novog soja je i zvanično potvrđeno u Hrvatskoj, a prve slučajeve zaraze omikronom prijavile su Portugal, Švajcarska, Danska, Holandija, Austrija, Njemačka, Češka, Italija, Velika Britanija i Belgija. Pored evropskih zemalja, novi soj je potvrđen još u Australiji, Bocvani, Kanadi, Hongkongu i Izraelu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име