Naslovna Izdvajamo Prvi u Evropi po broju umrlih od korone: Da li je kiseonik...

Prvi u Evropi po broju umrlih od korone: Da li je kiseonik kriv?

0
Izvor: N.N.
An infected patient in quarantine lying in bed in hospital, coronavirus concept.

Posljednja u nizu afera vezanih za sumnjive nabavke medicinskih potrepština, koja posljednjih dana potresla  Republiku Srpsku, a odnosi se na upitan kvalitet kiseonika koji se koristi na UKC-u Banja Luka, kao i bolnice u Trebinju, postavlja mnoga pitanja.

Prema podacima Worldometer svjetske baze podataka, koja vodi evidenciju o parametrima vezanim za pandemiju koronavirusa u svijetu, broj umrlih u BiH je 10.422.

Kada taj broj primijenimo na entitete, smrtnost u odnosu na broj oboljelih u Federaciji BiH na milion stanovnika iznosi 4 posto, a u Republici Srpskoj 5,5 posto. Broj umrlih od korone u FBiH iznosi 5.917, dok je u RS-u 4.142, što je izuzetno visok procenat u odnosu na broj stanovnika ako se procjenjuje da u FBiH živi oko dva miliona stanovnika, a u RS-u oko milion.

Posljednja u nizu afera

Zašto je taj broj tako visok, još uvijek niko nije ponudio adekvatan odgovor. Ako uzmemo u obzir da od početka pandemije koronavirusa u našoj zemlji ne prestaju afere vezane za sumnjive nabavke medicinskih potrepština, s pravom se postavlja pitanje može li se to dvoje dovesti u vezu.

Posljednja u nizu afera u vezi s medicinskim potrepštinama razotkrivena je prekjučer kada je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković objavio da je kiseonik za liječenje pacijenata na banjalučkom UKC-u nabavljala firma TGT Laktaši, čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a. Ta firma, tvrdi Stanivuković, nema potrebne dozvole za prometovanje medicinskog kisika.

Odmah nakon toga angažovani su svi nivoi Dodikovog SNSD-a, od Foruma mladih, do najviših struktura partije. Svi su oni, odjednom, postali stručnjaci za kvalitet kiseonika bespoštedno napadajući Stanivukovića, a braneći sadržaje boca koje je u UKC Banja Luka bez atesta i dozvole dovozila Čađina firma.

Disao ga i Dodik

Čađo se u međuvremenu o ovome uopće nije oglašavao, ali zato jesu kadrovi SNSD-a, koji su redom davali „izjave“ da je „O“ zapravo „O“, tobože pitajući u čemu je razlika između industrijskog i medicinskog kisika. Neki članovi porodice prvog čovjeka SNSD-a koristili su se najvulgarnijim uvredama za banjalučkog gradonačelnika, a sve je kulminiralo Dodikovom jučerašnjom izjavom: „Kiseonik je isti kao u Minhenu i ja sam ga disao i šta mi fali„.

U međuvremenu, prema navodima pojedinih medija, pacijenti na UKC-u Banja Luka odbijaju koristiti kiseonik koji im je neophodan za liječenje. I umjesto da nabave kiseonik od firme koja ima sve potrebne dozvole, odgovorni u RS-u upiru prstom i ponovo govore kako je to sve pokušaj rušenja aktuelne vlasti i udar na Republiku Srpsku. Već sto puta oprobana parola koja je do sada davala sjajne rezultate.

Vratimo se na početak

To nas vraća na početak. Čemu tolika panika ako je kiseonik stvarno medicinski i zašto firma jednostavno ne pokaže „papire“ kojima dokazuje da njihov proizvod ispunjava standarde za liječenje pacijenata? Zašto se direktor Čađo skriva od očiju javnosti? Zašto vladaju nervoza i panika u redovima SNSD-a? I najvažnije od svega – zašto je broj umrlih u Republici Srpskoj na vrhu svjetske liste po broju preminulih od koronavirusa?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име