Naslovna Republika Srpska Rok šest mjeseci: Nakon sastanka koalicije u RS, iznesen plan o povlačenju...

Rok šest mjeseci: Nakon sastanka koalicije u RS, iznesen plan o povlačenju saglasnosti RS u tri oblasti

0

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj je danas na sastanku u Banjaluci dogovorila poteze koje će Srpska preduzeti u narednom periodu u cilju povlačenja saglasnosti za tri odluke – Oružane snage BiH, Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTSV), te indirektne poreze.

U zgradi Vlade RS održan je sastanak vladajuće koalicije – SNSD, Socijalistička partija, Demos, Ujedinjena Srpska, NPS i NDP.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je precizirao da će početkom sljedeće sedmice, oko 10. novembra, Kolegijumu Narodne skupštine RS biti dostavljeni materijali za posebnu sjednicu, a da će skupštinski kolegijum odlučiti kada će ona biti održana.

„Vjerujem da je to moguće između 15. i 20. novembra , ali evo da ne bude da ja odlučujem o tome, mi ćemo samo dostaviti materijale“,kazao je Dodik.

Rekao je da će nakon toga biti ostavljen rok od najduže šest mjeseci da se utvrdi „normativni okvir“ za donošenje novih zakona.

„Do šest mjeseci da se sve uradi. Svi ti zakoni postoje. Vidjećemo kako se to najbolje može provesti. Niko ne treba očekivati da ćemo donijeti odmah svih 140 zakona, ali utvrdićemo neku dinamiku po oblastima“, poručio je.

Dodik je izjavio da nije namjera da se zadire u nadležnosti BiH, te da je razgovarano kako učiniti vidljivim napore RS se da dođe do toga da se „u jednom obliku dođe do pokretanja pitanja putem Narodne skupštine RS, koja će biti predmet daljih ocjena“.

„Pravimo okvir i metodologiju za naše reagovanje na ranije date saglasnosti. Idemo ka tome da na skupštini povučemo ranije date saglasnosti i u nekom vremenu, najkasnije šest mjeseci, normativno uredimo oblasti donoseći nove zakone i uređujući te oblasti, a da to nije protiv Ustava BiH i RS, koji regulišu pitanje vojske i da nisu protiv Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

Kada su u pitanju indirektni porezi, Dodik je istakao da RS „ne pravi revolucije“.

„Prijedlog je da stopa 17 treba ostati jedinstvena u cijeloj BiH, a da svaki entitet ima svoju službe za indirektne poreze i nadležnost za naplatu prihoda, to je koncept koji smo već imali. Spremni smo da harmonizujemo neke stvari, ali ne da trpimo i gubimo svake godine milione KM“, kazao je Dodik.

Što se tiče VSTS-a, Dodik je ocijenio da je on formiran nasiljem bivšeg visokog predstvanika u BiH Pedija Ešdauna te da je pravosuđe u nadležnosti RS.

„To ćemo pojačati. Raspolažemo sa materijalnom podrškom za pravosuđe i želimo pravosuđe koje će biti efikasno“, kazao je.

Ponovo je komentarisao odluku Ustavnog suda BiH u vezi Zakona o šumama, te poručio da je Ustavni sud BiH neustavan i inkvizijski u kojem sjede stranci koji „čerupaju“ RS do prazne ljušture.

„Šume ni u FBIH ni Distriktu Brčko nisu u nadležnosti BiH. Odbacujemo tu odluku, ona je neprimjenjiva i neodrživa. Ojačaćemo našim pravom da raspolažemo našom imovinom“, kazao je Dodik.

Pozvao je sve političke faktore i stručnu javnost na saradnju, te najavio sastanke tim povodom. Na saradnju je pozvao i opoziciju zbog „patriotskog odnosa za RS“.

Darko Banjac (NPS) je rekao da će ono što je oduzeto silom i prijetnjom, biti vraćeno pravom.

Petar Đokić (SP) je poručio da su aktivnosti pokrenute za drugačijim uređenjem odnosa u BiH, jer je učinjeno mnogo koraka koje su ugrožavale RS i dovele do gubljenja povjerenja u BiH.

„Sva naša upozorenja da se zaustavi takva praksa da se dominira iz jednog političkog centra, Sarajeva, nisu dale rezultate“, dodao je Đokić.

Podvukao je da ovo nije akcija pojedinca, konkretno Milorada Dodika, nego se radi o stavovima institucija RS.

Nedeljko Čuvbrilović (Demos)je rekao da su potezi iz RS iznuđeni.

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) je rekao da RS odlučno odbacuje bilo kakve pozive na sukobe i rat.

Dragan Čavić (NDP) je naglasio da se unutrašnji dijalog sprečava mehanizmom sile u rukama stranaca i to njih četvorice – tri strane sudije Ustavnog suda BiH i visoki predstavnik.

„Svi pragovi tolerancije su porušeni činjenicom da Ustavni sud BiH donosi odluke koje je ranije donosio visoki predstvanik. Svoje karijere grade ovdje i ako je spalo na to , onda je stvar dotjerana do duvara i nemamo drugog izbora. Pristici više nemaju smisla. Ljudi ne treba da strahuju od konflikta, srpska stranih ih neće izazvati – rekao je Čavić.

PROČITAJTE I OVO

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име